Nezaměstnanost mírně klesla, pomohly sezonní práce

Petr Kučera Petr Kučera
10. 6. 2013 9:39
V květnu ubylo 18 tisíc nezaměstnaných, oproti loňskému roku je jich ale o 65 tisíc víc
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Nezaměstnanost v Česku během května znovu mírně klesla. Bez práce je 547 463 lidí, což je o 17 765 méně než na konci dubna.

Vyplývá to z nejnovějších statistik ministerstva práce a sociálních věcí, které od letošního roku používá novou metodiku. „Podle původní metodiky klesla nezaměstnanost na 9,4 procenta," upřesňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Podíl nezaměstnaných osob činil v květnu 7,5 procenta (v dubnu 7,7 procenta). Tento nový ukazatel porovnává počet uchazečů o zaměstnání ve věku 15-64 let ke všem obyvatelům v tomto věku. Je nižší než dříve používaná míra nezaměstnanosti (o změně jsme podrobně psali v tomto článku).

Přestože únorový rekord už nebyl překonán, situace je mnohem horší než před rokem. Oproti loňskému květnu totiž přibylo 65 364 nezaměstnaných.

Na podporu v nezaměstnanosti má nárok pětina (20,9 procenta) uchazečů, celkem 114 585 lidí. Před rokem to byla 19,3 procenta uchazečů.

Nezaměstnanost podle regionů - květen 2013
Nezaměstnanost podle regionů - květen 2013 | Foto: MPSV

Třináct lidí na jedno místo

Úřad práce ČR evidoval ke konci května celkem 42 632 volných pracovních míst. To je o 2869 více než v předchozím měsíci, ale o 1033  méně než před rokem.

Na jedno volné místo čeká v průměru 12,8 lidí, v některých okresech je to ale výrazně více. Smutný rekord drží Bruntál (63,2 uchazeče na jedno místo), Havlíčkův Brod (49,7), Karviná (47,7) a Třebíč (44,5).

Mezi nezaměstnanými je 32 608 absolventů škol a mladistvých, oproti loňskému květnu je jich o 9369 více. Na celkové nezaměstnanosti se tato skupina podílí šesti procenty.

Více než desetinu uchazečů (11,3 procenta, tedy 61 687 lidí) tvoří osoby se zdravotním postižením.

Ženy se na celkovém počtu nezaměstnaných podílejí 49,1 procenta.

Zlepšení? Snad v příštím roce

„Za snížením nezaměstnanosti stojí hlavně sezonní faktory," říká analytik skupiny Citfin Tomáš Volf. Připomíná, že počet volných pracovních míst roste již pět měsíců v řadě a vrátil se na úroveň z loňského června.

„V dalších měsících je možné, že nezaměstnanost bude ještě mírně klesat, avšak bez zvýšeného ekonomického růstu našich obchodních partnerů v Evropě se číslo bude opět vracet nad osmiprocentní hladinu. Výraznější zlepšení na českém trhu práce by mohlo přijít až v průběhu příštího roku," očekává Volf.

„Vzhledem k tomu, že ode dna se ekonomika ještě zřejmě neodrazila, musíme si ještě na skutečnou změnu situace na trhu práce k lepšímu ještě počkat minimálně do příštího roku," domnívá se také analytik ČSOB Petr Dufek.

Libor Stodola z poradenské společnosti PwC Česká republika zdůrazňuje, že nová dlouhodobá pracovní místa vznikají spíše výjimečně. Většina společností bude podle něj nové pozice otevírat až ve chvíli, kdy uvěří v dlouhodobé ekonomické oživení.

„Navzdory tomuto trendu stále platí i skutečnost, že firmám se nedaří najít  vhodné kandidáty na mnoho vysoce specializovaných či manažerských pozic," říká Stodola.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde hledat volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy