Národní sport v ohrožení, výprodeje budou pouze 30 dnů

Tomáš Fránek
2. 9. 2011 16:30
Experti varují, že nová regulace v obchodech může zdražit zboží
Ve Štrasburku už začaly letní výprodeje.
Ve Štrasburku už začaly letní výprodeje. | Foto: Reuters

Brno - Nový pokus státu, jak omezit dominantní postavení velkých obchodních řetězců v Česku a vylepšit situaci jejich dodavatelů, může vést ke zdražení zboží v obchodech a tvrdě dopadnout na firmy s velkým obratem.

Chystaný zákon, který bude mít zanedlouho na stole vláda, sahá i na oblíbený nákupní zvyk: výprodeje zlevněného zboží. Omezuje dobu, po kterou ho smějí řetězce nabízet. Slevy budou trvat maximálně třicet dnů.

Návrh novely zákona o cenách, který má nahradit ostře kritizovaný zákon o významné tržní síle, má kabinet posoudit do několika týdnů. V některých bodech jde ale ještě dál než rušený zákon. Postihne více firem v Česku.

Podle novely, kterou společně připravily Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a ministerstvo průmyslu a obchodu, významné ekonomické postavení v Česku zaujímá každá firma, jejíž čistý obrat přesahuje pět miliard korun.

Proti všem

A novela se už neomezuje jenom na zemědělské a potravinářské produkty. Pokutu ve výši až deseti procent z obratu tak má dostat každý, kdo získá "nedůvodný prospěch", tedy vydělá zneužitím svého významného ekonomického postavení.

"Novela zavede naprosto novou veřejnoprávní regulaci prakticky všech subjektů s obratem vyšším než 5 miliard korun. Rozsah navrhované regulace je skutečně zarážející," uvedli například ve své analýze na severu Epravo právníci Stanislav Servus a Zuzana Tučková z advokátní kanceláře Dvořák a spol.

Novela v nynější podobě výrazně zpřísňuje zákaz prodeje zlevněného zboží - tedy zboží, jehož cena bude nižší než cena, za kterou obchodníci nakoupili od svých dodavatelů. Doba sezónních výprodejů má být omezena na třicet dnů, stejnou dobu budou moci mít prodeje za nižší ceny u zboží, které budou nově uvádět na trh.

"Doprodeje zásob je možné nabízet výhradně jen v případě ukončení či změny obchodní činnosti prodávajícího," je uvedeno v novele.

"Pokud budou tato omezení platit skutečně pro všechny firmy, které dosáhly obratu 5 miliard korun, budou takové zákazy velmi problematické a povedou nejspíše ke zdražení zboží," uvedl Roman Konečný z poradenské společnosti Etis.

Podle expertů mohou omezení vést ke zvýšení cen v obchodech. "Narušení rovnováhy přirozených tržních mechanismů může v konečném důsledku vést k umělému vytváření vyšších konečných cen zboží, tedy prakticky zvýšení cen pro spotřebitele," napsali ve své analýze právníci Servus a Tučková.

Kaufland byl první

Obchodníci zatím nechtějí návrh nového zákona komentovat s tím, že zatím nejde o konečnou verzi, která by prošla vládou a Parlamentem.

Antimonopolní úřad zatím rozhodl o zneužití zákona o významné tržní síle podle kritizovaného zákona pouze v jednom případě. Obchodnímu řetězci Kaufland za to uložil pokutu 13,628 milionu korun.

Podle úřadu firma s nadpoloviční většinou svých dodavatelů dojednávala lhůty splatnosti delší než 30 dnů. Úřad řešil i poplatky za postoupení pohledávek a uplatňování skonta. Kaufland s pokutou nesouhlasí a odvolal se k předsedovi úřadu.

Bez pokuty vyvázl Ahold, který podle úřadu přehodnotí svoje smlouvy s dodavateli.

Kromě Aholdu a Kauflandu zahájil antimonopolní úřad ještě několik řízení podle zákona o významné tržní síle. "Šetříme například Tesco a znovu Kaufland kvůli vybírání neoprávněných poplatků," uvedl dříve předseda úřadu Petr Rafaj. Další správní řízení se týkají společnosti Lidl a Globus. Jejich předmětem je otázka splatnosti faktur.

 

Právě se děje

Další zprávy