Divoký stavební boom přinesl univerzitám vysoké pokuty

Tomáš Fránek
27. 8. 2011 9:50
Příliv peněz do vysokých škol vábí firmy zvyklé na poměry ve státních soutěžích
Foto: Veronika Skálová

Brno - Je tu doba, kterou ještě vysoké školy v Česku nezažily. Díky evropským penězům se staví za desítky miliard nové kampusy, ústavy a výuková centra.

Ale s přílivem peněz se vysoké školy stávají častěji místem, kde se utrácí nehospodárně - nebo dokonce v rozporu se zákonem. Univerzity a vysoké školy jsou častěji než dříve kontrolány úřady.

Do křížku se zákonem při výběrových řízeních se v poslední době dostaly například Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně a Vysoká škola báňská v Ostravě.

Jak to vybíráte?

Západočeská univerzita má podle nedávného verdiktu antimonopolního úřadu zaplatit 150 tisíc korun za to, jak vybírala firmu, která se měla za osm a půl milionu korun zabývat vydavatelskou činností pro univerzitu.

Tři sta tisíc korun pokuty zase dostala univerzita ve Zlíně, která porušila zákon při několika výběrových řízeních týkajících se nákupu letenek, nákupu energie a také výběru firmy na dodávku kopírovacích strojů. Šlo o zakázky za desítky milionů korun.

U nákupu letenek univerzita vůbec výběrové řízení nepořádala, podobně to bylo u výběru firmy dodávající elektrickou energii.

Vysoká škola báňská zase musela zrušit kvůli porušení zákona jedno za stavebních řízení.

Ekonomové upozorňují, že hlavní příliv peněz univerzity teprve čeká s přísunem peněz z evropských fondů. "Tam se ukáže, zda volání po větší čistotě veřejných zakázek ovlivní i tendry u těchto obřích zakázek. Příliv miliard totiž určitě zmobilizuje i stavební firmy, které teď příliš velkých zakázek kvůli šetření nemají," uvedl Roman Konečný z poradenské společnosti Etis.

Evropská komise už schválila několik velkých univerzitních projektů v Česku.

Jako poslední se rozhodla přispět na superpočítačové centrum IT4Innovations v Ostravě.

Vybudují ho za téměř dvě miliardy korun u Vysoké školy báňské - Technické univerzity do roku 2015. Superpočítač bude patřit mezi stovku nejvýkonnějších strojů na světě.

Miliardy schváleny

Masarykova univerzita vybuduje za 961 milionů korun nové Centrum experimentální, systematické a ekologické biologie (CESEB). Projekt schválilo ministerstvo školství.

Nový areál pro tisícovku studentů a 250 zaměstnanců vyroste v kampusu v Brně-Bohunicích. Cílem je spojit na jednom místě výzkum a výuku biologických oborů - zoologie, botaniky i experimentální biologie, řekli zástupci univerzity.

Veřejné zakázky jsou přitom jedním z odvětví, kde peníze mizí ve velkém. Podle odhadu, který na fóru Zlaté koruny citoval premiér Petr Nečas, připraví korupce Česko ročně o dvě procenta hrubého domácího produktu.

Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka podniky při soutěži o veřejnou zakázku musí do svých kalkulací dopředu zahrnout průměrnou výši úplatku z hodnoty veřejné zakázky, ta je prý kolem 16 procent, nejčastěji se platí deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy