Na konci roku nejvíc zdražily potraviny a plyn

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 1. 2012 9:58
Inflace v prosinci mírně zpomalila na 2,4 procenta
Nejvíce zdražily potraviny, zčásti i kvůli růstu DPH.
Nejvíce zdražily potraviny, zčásti i kvůli růstu DPH. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavně růst cen u potravin a nealko nápojů byl hlavním zdrojem prosincové inflace. Podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu byla prosincová inflace 2,4 procenta, od listopadu ceny vzrostly o 0,4 procenta.

Celkově za celý loňský rok dosáhla inflace průměrně 1,9 procenta.

"Spotřebitelské ceny byly dle očekávání v prosinci taženy zvýšením cen plynu a dalšímu zdražením potravin kvůli vyšší sazbě DPH," konstatoval Michal Brožka.

Zejména velké řetězce se na zvýšení sazby DPH připravovaly už na konci loňského roku, což byl jeden z důvodů meziměsíčního růstu většiny potravin, ale i zemního plynu o 3,3 procenta.

Ve srovnání s prosincem 2010 táhly ceny vzhůru také potraviny a náklady na bydlení. Nejvíce podražil zemní plyn (o 22,2 %), ale i elektřina (4,8 %) nebo vodné a stočné.

Z potravin se ceny citelně zvýšily například u cukru (o 37,4 %), kávy (o 30,9 %), vajec (o 21,2 %) i běžného pečiva (o 17,8 %).

Z potravin byly vyšší ceny chleba o 13,6 %, běžného pečiva o 17,8 %, mouky o 10,1 %, mléka o 11,7 %, jedlých olejů o 17,2 %, cukru o 37,4 %, kakaa o 18,0 %.

Naopak ve srovnání s předchozím rokem byly v prosinci nižší ceny oblečení a bot, fotoaparátů, počítačů i přístrojů pro domácnost.

 

Právě se děje

Další zprávy