Moravu protne nový plynovod z Břeclavi na Ostravsko

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
7. 7. 2011 7:42
Stavba s názvem Moravia o délce 262 kilometrů spojí sever a jih střední Evropy
Foto: Reuters

Morava - Na území České republiky vyroste další plynovod. Stavba s názvem Moravia o délce 262 kilometrů povede z Břeclavi na Ostravsko a spojí sever a jih střední Evropy.

Investorem projektu, který přijde až na 10 miliard korun, je provozovatel sítě páteřních plynovodů v Česku, firma Net4Gas z energetické skupiny RWE. Zahájení výstavby je podle Lidových novin naplánováno na rok 2015, dokončení je reálné o dva roky později.

Projekt podle listu nyní posuzuje ministerstvo životního prostředí, následovat bude územní a stavební řízení. Společnost Net4Gas neočekává velké komplikace, protože nový plynovod má kopírovat stávající soustavu potrubí. Plynovod se nedaleko severomoravského Příboru rozdělí na dvě větve - první povede k podzemnímu zásobníku plynu v Třanovicích jižně od Ostravy, druhá větev obejde Ostravu ze severu a na Hlučínsku se napojí na polskou síť.

Plynovod Moravia má být součástí propojení sever-jih, které má snížit závislost střední Evropy na dodávkách plynu z Ruska. Na jihu totiž na Moravii naváže plynovod, který propojí Česko s rakouským Baumgartenem, hlavním středoevropským obchodním místem s plynem.

Fotoreportáž: V útrobách uhelné elektrárny. Začíná přestavba na plyn

Právě zde má končit mezinárodní plynovod Nabucco, který po roce 2017 přivede do střední Evropy plyn z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu. Na severu naopak Česko získá možnost dovážet plyn dopravený ve zkapalněné podobě do polského terminálu ve Svinoústí u Štětína.

Podle mluvčího Net4Gas Milana Řepka Moravia rovněž posílí kapacitu domácí přepravní soustavy. Stávající plynovod totiž přestává postačovat potřebám průmyslu na Ostravsku a také vylučuje výstavbu plynových elektráren na severní a střední Moravě. Součástí záměru je podle LN také přípojka do areálu automobilky Hyundai v Nošovicích.

Společnost Net4Gas v Česku provozuje 3640 kilometrů přepravní plynárenské soustavy, z toho síť vysokotlakých tranzitních plynovodů má délku 2460 kilometrů, vnitrostátní soustava plynovodů je dlouhá 1183 kilometrů.

Největším současným projektem Net4Gas je výstavba plynovodu Gazela, který napojí Česko na budovaný plynovod Nord Stream, který má umožnit přepravu ruského plynu přes Baltské moře do Německa.

 

Právě se děje

Další zprávy