Miliardáři z OKD se soudu nevyhnou. Proces bude v lednu

Petra Sasínová
6. 11. 2008 20:01
Koláček a Otava jsou podezřelí, že poškodili OKD

Ostrava - Jedni z nejbohatších lidí v Česku, bývalí majitelé OKD Viktor Koláček a Petr Otava, se nevyhnou soudnímu procesu.

Jsou podezřelí, že jako jedni z hlavních akcionářů tehdy polostátní důlní firmy záměrně připravili OKD o dvě miliardy korun.

V listopadu 2003 zaplnila kauza česká média, když policisté zatkli Viktora Koláčka v centru Ostravy a přizvali k tomu štáb České televize.

S Koláčkem tehdy skončil v zadržovací cele také předseda představenstva Jan Przybyla a později se policii sám přihlásil Koláčkův společník Otava. Teprve teď však celá kauza míří před soud. Proces začne v lednu v Hradci Králové.

Oba bývalí společníci Koláček a Otava patří k nejbohatším Čechům a jejich majetek se odhaduje na několik miliard korun.

Státní zástupce Karel Kalda je přesvědčen, že Koláček, Otava a Przybyla neoprávněně opatřovali výhody své firmě Karbon Invest, se kterou později ovládli společnost OKD a Českomoravské doly.

Podle Kaldy zneužili svého postavení ve statutárních orgánech dolů a prosadili, že důlní společnosti uzavřely s Karbon Investem nevýhodné smlouvy. Tak podle něho roky odčerpávali z dolů stovky milionů korun.

O procesu rozhodl vrchní soud

Soudce krajského soudu v Hradci Králové však v květnu 2007 stíhání zastavil a proces tehdy vůbec nezačal. Ostravský státní zástupce Karel Kalda proti tomu podal sížnost a uspěl.

Kauza a fakta
Autor fotografie: OKD

Kauza a fakta

  • 1998
    Viktor Koláček a Petr Otava ovládli OKD, když od obchodníka Stanislava Prose koupili hlavní balík akcií této firmy
  • 2003
    Policie zatkla Koláčka, Otavu i někdejšího předsedu představenstva OKD Jana Przybylu a obvinila je, že  nevýhodnými obchody poškodili doly
  • 2004
    Stát prodal jejich firmě Karbon Invest zbytek státního podílu OKD - 46 procent akcií za čtyři miliardy korun
  • 2004
    Koláček s Otavou oznámili, že prodali OKD miliardáři Zdeňku Bakalovi
  • 2006
    Státní zástupce obžaloval Koláčka, Otavu a Przybylu
  • 2007
    Soud v Hradci Králové rozhodl, že se případem nebude zabývat, protože se nestal trestný čin
  • 2007
    Státní zástupce Karel Kalda podal proti tomuto rozhodnutí stížnost k Vrchnímu soud v Praze
  • 2008
    Vrchní soud stížnosti vyhověl
  • 2009
    Krajský soud v Hradci Králové v lednu zahájí hlavní líčení

"Vrchní soud v Praze mou stížnost v zásadním bodu obžaloby uznal. Krajský soud v Hradci Králové již nařídil hlavní líčení pro trestný čin zneužívání informací v obchodním styku," řekl deníku Aktuálně.cz státní zástupce Karel Kalda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci .

Pracovnice trestního oddělení Krajského soudu v Hradci Králové potvrdila, že proces proti bývalým uhlobaronům, kterým hrozí pět až dvanáct roků vězení, má začít v lednu. "Hlavní líčení má pokračovat do března," uvedla.

Právní zástupce Otavy a Koláčka tvrdí, že jeho klienti se procesu neobávají. "Jsou samozřejmě o nařízení hlavního líčení informováni, ale nejsou znepokojeni. Věříme, že to nemůže dopadnout jinak než jejich osvobozením. Vůbec neměli být obviněni," uvedl advokát Jiří Teryngel.

V poutech před kamerou

"V letech 1999 až 2003 poskytovali obžalovaní společnosti OKD a Českomoravským dolům právní služby, personální práce, zprávu obchodních podílů a vedení účetnictví,"vysvětlil státní zástupce.

"Rozdíl mezi skutečnými náklady na tyto činnosti a částkami, které dostávali na účet, byl asi dvě miliardy korun," uvedl žalobce Kalda.

Policisté obvinili bývalé majitele dolů ze zneužívání informací v obchodním styku v listopadu roku 2003. Koláčkovi s Przybylou nasadili před televizními kamerami pouta a odvedli je do cely. Po výslechu je propustili.

V roce 2006 státní zástupce všechny tři obžaloval. Případ měl původně řešit Krajský soud v Ostravě. Nejvyšší soud v Brně ale rozhodl, že kvůli možné podjatosti bude proces probíhat v Hradci Králové.

Předseda senátu Miroslav Veselský, který měl bývalé majitele dolů soudit, dospěl k závěru, že nebyla naplněna skutková podstata trestných činů a jejich stíhání zastavil. Žalobce s tím ale nesouhlasil. Vrchní soud v Praze mu dal nyní za pravdu.

Koláček s Otavou ovládli OKD v roce 1998. Nejprve firmě OKD prodali své menší doly ČMD, pak za necelé čtyři miliardy, které utržili, koupili poloviční podíl OKD.

V roce 2004 jejich Karbon Invest získal za další čtyři miliardy i menšinový státní podíl. Téhož roku OKD prodali miliardáři Zdeňkovi Bakalovi.

 

Právě se děje

Další zprávy