Města mohou zvýšit poplatky za vjezd aut i rekreaci

ČTK ČTK
17. 7. 2013 17:11
Sněmovna schválila novelu zákona o poplatcích
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Tomáš Kunc

Praha - Sněmovna schválila novelu zákona o poplatcích, která umožní obcím a městům až zdvojnásobit poplatky za lázeňský a rekreační pobyt i poplatky za vjezd automobilem do vybraných částí měst.

Poslanci také na návrh rozpočtového výboru rozhodli, že pacienti, kteří pobývají v lázních na komplexní lázeňské preventivní péči, nebudou podléhat placení poplatku za lázeňský pobyt.

Poplatky za lázeňský rekreační a lázeňský pobyt by se mohly zvýšit až na 30 korun za den. Poplatkům nebudou podléhat nevidomé osoby, které jsou držitelem průkazu ZTP/P, osoby do 18 let a nad 70 let i nezaopatřené děti, kterým náleží přídavek na dítě.

Poslanci nechali v zákoně i přes nesouhlas ministra financí Jana Fischera možnost, aby se obce mohly s plátci některých poplatků dohodnout na paušální úhradě poplatků.

Poslanci také schválili novou úpravu odpovědnosti za placení místních poplatků nezletilými osobami. Podle toho návrhu by odpovědnost za placení poplatků nezletilých přijímal vždy zákonný zástupce. Nemělo by tedy být možné, aby úřady vymáhaly poplatky po dříve nezletilém, který překročí 18 let věku.

Novela také osvobozuje od poplatků za odvoz odpadu osoby, které jsou umístěné na základě rozhodnutí soudu v zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy anebo v zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc.

Fotogalerie: Jak oživit město, aby se v něm dobře žilo

Novela také zpřesňuje ustanovení, které osvobozuje od poplatku za zábor veřejného prostranství pořadatele charitativních akcí. To má za cíl zamezit nešvaru, který spočívá v tom, že pořadatelé některých akcí ohlásí, že jejich akce má za cíl získat peníze na charitu nebo veřejně prospěšný účel. Žádné poplatky ale neodvedou a argumentují tím, že akce nebyla úspěšná. Novela proto umožňuje odpustit poplatek v pouze případě, že výtěžek z akce pořadatelé odvedli.

 

Právě se děje

Další zprávy