Makléř lotr v nevědomosti. Soud váhá, co s ním

Karel Toman
25. 6. 2010 18:40
Vinni jsou ti nahoře, tvrdí makléř, který stál Société Générale 4,9 miliardy euro

Paříž - "Makléř podvodník" nebo "lotr obchodník". Tyto přezdívky si vysloužil Jerome Kerviel za své riskantní a lehkomyslné termínované obchody, které na své pozici v bance Société Générale hromadil a skrýval tak dlouho, až dopsáhly 50 miliard euro. Když je banka počátkem roku 2008 rozpletla, zjistila, že na nich Kerviel tratil 4,9 miliardy euro.

Soud s ním začal letos 8. června v Paříži. Skončit měl dnes, ale nestalo se. Verdikt bude vynesen 5. října. Uvedl to dnes předseda soudu. Kerviel je obviněn z překročení pravomocí, zpronevěry a falšování dokumentů, za což pro něj prokuratura navrhuje pětiletý trest. Pokud soud vyhoví návrhu obžaloby, Kerviel by za mřížemi strávil čtyři roky, pátý rok by mohl být odložen.

Kervielova obhajoba naopak od začátku staví na snaze prokázat, že vedení Société Générale (mateřská banka české Komerční banky) o jeho obchodech celou dobu vědělo a mhouřilo nad tím obě oči. Ovšem jen do té doby, dokud na nich banka vydělávala. Podle Kervielových právníků to bylo do konce roku 2007 celkem dvě miliardy dolarů.

Až na odložené rozuzlení byl soud zrežírovaný opravdu dobře. V předposlední den výslechu svědků před něj v pondělí 21. června předstoupil Kervielův přímý nadřízený Eric Cordelle, kterého makléř od začátku obviňoval, že o jeho obchodech věděl a nepřímo je podporoval.

A zlatý hřeb přišel následujícího dne v poslední den výslechů. To vypovídal sám bývalý šéf Société Générale Daniel Bouton, který banku vypiplal ve světovou třídu, a kterého Kervielovy excesy nakonec v květnu roku 2008 stály židli.

Oba se přitom shodli, že Kerviel zneužil jejich důvěru.

Makléř se zlomeným nosem

"Pamatuju si makléře, který si jednoho večera zlomil nos a druhého dne ráno s tím zlomeným nosem přišel pracovat. Neměl na výběr, bylo příliš mnoho práce," popsal Kervielův přímý nadřízený Eric Cordelle proč Kerviela roku 2007 přijal k obchodnímu stolu Delta One.

Kerviel mu prý byl doporučen jako někdo "kdo pracuje dobře, kdo je produktivní," citovaly Cordellovu výpověď u soudu Financial Times.

Žádný automatický systém kontroly prý tou dobou u stolu Delta One nebyl a pracovní vytížení podle něj znamenalo, že zavádění pravidelných kontrolních hlášení "nebylo prioritou". Tou naopak bylo právě přijímání nových sil pro rapidně se rozvíjející obchody na Delta One.

Kerviel měl u tohoto stolu na starosti termínované obchody, jejichž skutečnou výši podle obžaloby kryl fiktivními pozicemi. Limit 125 milionů euro byl tak podle Cordella u zmíněného stolu „docela často překročen", některé dny dosáhl i 200 milionů euro.

"Jerome dokázal vždycky přijít s nějakým zdůvodněním a přesvědčivým vysvětlením," sdělil Cordelle soudu. „problém není v tom, jestli vydělal nebo prodělal, problém je to lhaní," dodal.

Skoro stejná slova použil o den později i bývalý předseda představenstva a výkonný ředitel banky Daniel Bouton. Ten svého času Kerviela nazval teroristou a odmítal se s ním setkat v jedné místnosti.


Exšéf banky: Kerviel je terorista

Foto: Reuters

"Byla to katastrofa. Není to otázka ztrát a výše sumy. Důvěra, která by měla mezi námi existovat byla zničena," prohlásil před soudem, když vysvětloval, proč Kerviela označil za teroristu. Podle Boutona Kerviel vystavil banku "smrtelnému nebezpečí".

Také Bouton odmítl jakýkoliv podíl banky na jeho riskantních obchodech.

"Ani na vteřinu nemohu uvěřit, že by jediný z nadřízených Jeroma Kerviela věděl o jeho sázkách," prohlási. Pak se otočil k samotnému Kervielovi a sarkasticky k němu prohodil: "Je mi líto, drahý příteli."

Kerviel ale u soudu i posledního dne výslechů v úterý 22. června hájil svou verzi příběhu, v níž podle svého hrál roli "pana nikoho" a "řadového pěšáka".

"Pochybil jsem, dělal jsem hlouposti... zašel jsem příliš daleko. Bez laissez-faire přístupu mých přímých nadřízených by se to ale nestalo," řekl (laissez-faire znamená francouzsky nechte nás konat a je to heslo klasického liberalismu vyznávajícího maximální volnost podnikání).

Bouton však Kervielovo jednání charakterizoval jako "klasický podvod", kterým si měl Kerviel pomoci k vyšším ročním bonusům.

"Lhal jsi mi celou dobu," obrátil se na Kerviela první den výslechů také bývalý ředitel investičního bankovnictví Société Générale Jean-Pierre Mustier. "Povzbuzovali jsme makléře, aby se naučili, jak riskovat, ne aby riskovali," řekl Mustier, podle kterého Kerviel naopak podstupoval "nelidská" rizika, která by ve Spojených státech byla považována za "zločinná."

 

Právě se děje

Další zprávy