Lidé z prodávaného vojenského podniku dostanou výpověď

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
21. 12. 2012 12:32
O Vojenský opravárenský podnik Šternberk se ucházejí čtyři firmy
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Šternberk - Státní podnik VOP CZ v lednu rozdá výpovědi všem 120 zaměstnancům vojenských opraven ve Šternberku na Olomoucku. Důvodem je chystaný prodej tohoto závodu, který by měl být dokončen na začátku příštího roku.

Informoval o tom ředitel VOP CZ Adolf Veřmiřovský. Státní podnik VOP CZ má nyní ve Šternberku, Novém Jičíně, Slavičíně, Vyškově a Brně celkem 1300 lidí.

"Lokalita Šternberk se prodává a k datu prodeje tam naši zaměstnanci už nemohou být. Musíme proto zhruba 120 zaměstnancům dát výpověď," uvedl Veřmiřovský. Chystané propouštění vedení VOP CZ projednalo s odbory a výpovědní lhůta skončí v závěru března. "Do té doby lidé budou zaměstnanci podniku. Je možné, že někteří kvůli nedostatku práce zůstanou se sto procenty mzdy doma," podotkl Veřmiřovský.

Opravy vojenské techniky budou dělat jen v Novém Jičíně

Organizační změny se týkají i dalších podniků. Pouze Nový Jičín se bude fakticky zabývat opravami vojenské techniky, brněnský a vyškovský, společně s pražským budou od ledna tvořit dohromady základnu pro výzkum.

Propuštění zaměstnanci šternberského závodu VOP CZ dostanou odstupné od tří do pěti měsíčních platů. "Je o ně postaráno v průměru do konce července," uvedl Veřmiřovský. Některé propuštěné pracovníky by podle něj mohl zaměstnat nový majitel šternberských opraven, jehož jméno má být známo na konci ledna.

Ve hře by v současnosti měli být čtyři zájemci. Podnik, jehož vlastně jedinou hodnotou jsou, podle Jiřího Hynka z Asociace obranného průmyslu, právě jeho zaměstnanci, získá ten, kdo nabidne nejvyšší cenu. 


 

 

Právě se děje

Další zprávy