Lety do Německa čekají problémy, chystá se další stávka

ČTK ČTK
19. 4. 2013 10:16
Lufthansa očekává, že stávka stávky bude mít výrazně větší dopad než ta před měsícem
Foto: Reuters

Berlín - Pozemní personál německé letecké společnosti Lufthansa v pondělí vstoupí do výstražné stávky. Zaměstnance k tomu vyzval odborový svaz Verdi. Celodenní stávka podle agentury DPA zasáhne německá letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, Hamburku, Mnichově, Stuttgartu, Hannoveru, Düsseldorfu, Kolíně nad Rýnem a Norderstedtu.

V Berlíně má stávka trvat do 14:30 středoevropského času a pouze dopolední protest chystá letištní personál v Norimberku. Pondělní stávky budou mít daleko tvrdší dopady než první vlna stávek z 21. března, kdy Lufthansa musela zrušit zhruba 700 letů během sedmi hodin.

Je předpoklad, že se stávka dotkne i řady cestujících, kteří využívají letecká spojení mezi Prahou a německými letišti. Pražské letiště dosud na pondělí neeviduje žádný zrušený let, ale situace se může změnit.

Ve sporu o tarifní smlouvy jde o finanční odměny a pracovní podmínky u zhruba 33 000 zaměstnanců Lufthansy, a to především z technických a servisních úseků.

Christine Behleová, zastupující v jednáních Verdi, kritizovala návrh, který ve středu předložila Lufthansa. Podle ní by pro zaměstnance znamenal výrazný pokles reálných příjmů a v žádném případě není přijatelný. Lufthansa rovněž údajně odmítá přispívat na pracovní pojištění.

Lufthansa ve středu odmítla požadavek odborů na zvýšení mezd o 5,2 procenta a ztížené podmínky propouštění. Společnost naopak trvá například na prodloužení pracovní doby.

Obě strany mají znovu zasednout k jednacímu stolu 29. a 30. dubna.

Podívejte se na největší dopravní letadlo světa, se kterým Lufthansa přistála v Praze:

 

Právě se děje

Další zprávy