Letoun KLM letěl na směs kerosinu a oleje z vývařovny

ČTK ČTK
10. 3. 2013 19:00
Použitý stolní olej tvoří 25 procent paliva na vybraných letech nizozemské společnosti
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Wikipedia

New York - Nizozemská letecká společnost KLM začala zkoušet lety, při nichž bude jako palivo používat směs kerosinu a zbytku stolního oleje.

Firma uvedla, že jde o ekologičtější způsob pohonu, protože stolní olej proti klasickému palivu snižuje emise uhlíku až o 80 procent.

V pátek odstartoval z mezinárodního letiště JFK v New Yorku letoun, který měl namířeno do Amsterodamu.

Použitý olej na smažení pocházel z vývařovny v americkém státě Louisiana. Tam sloužil k přípravě takzvaných cajunských jídel, což jsou speciality převážně francouzského stylu.

Směs ekologičtějšího paliva je z 25 procent složena z recyklovaného stolního oleje a ze 75 procent z klasického leteckého paliva, tedy kerosinu.

Podnik sdělil, že po prvním pátečním letu budou testy pokračovat na dalších 24 spojích přes Atlantik. Zkoušet se bude vždy ve čtvrtek, a to po dobu šesti měsíců.

Šéf KLM Camiel Eurlings listu The New York Post z legrace řekl, že když letadlo tankuje, je cítit něco jako hranolky. Olej sloužil k přípravě smažených korýšů a dalších cajunských specialit, po použití se zpracoval v Louisianě a odtud putoval na letiště do New Yorku.

 

Právě se děje

Další zprávy