Končíte, řekla OKD stovkám lidí. Další čeká nižší mzda

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
28. 6. 2013 23:30
Ostravská těžební společnost OKD zažívá nejhorší období od své privatizace
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Ostravská těžební společnost OKD oznámila 250 administrativním a technickým pracovníkům, že již od září nenastoupí. Mnohem výrazněji se pak propouštění dotkne takzvaných kontraktorů, tedy zaměstnanců partnerských firem. Jejich počet klesne od září zhruba o třetinu na 2700.

Půjde zejména o zaměstnance z Polska, nicméně zhruba třetinu tvoří lidé z regionu. Podle vyjádření OKD mají zaměstnanci nárok na odstupné ve výši až sedminásobku průměrné mzdy.

„Jde o bolestný, ale nezbytný krok. Vzhledem k cenám uhlí a dramatické situaci na světových trzích proděláváme na každé tuně, kterou vytěžíme," říká generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián.

Společnost OKD zažívá nejhorší období od své privatizace. Zachránit ji může jen razantní snížení nákladů. Právě propouštění je prvním opatřením, které má firmě pomoci stabilizovat se.

Fabián už v květnu řekl online deníku Aktuálně.cz, že jen v samotné personální oblasti by měla firma letos uspořit 750 milionů korun.

O desetinu nižší výplata

Kromě propouštění plánuje vedení OKD snížit zaměstnancům mzdy. Prvních 544 lidí - manažerů, techniků a úředníků se smluvní mzdou - už bylo nuceno kývnout na snížení výplat o deset procent. Stejnou úsporu vedení OKD požaduje i po všech dalších více než 12 tisících zaměstnancích. Ti ale, zastupováni odbory, na snížení mezd zatím nepřistoupili.

Snižování počtu zaměstnanců i pokles mezd souvisí s dříve avizovaným balíkem úsporných opatření. Ten by firmě měl jen letošní rok přinést celkem 2,6 miliardy korun.

Vedle snižování počtu pracovníků a poklesu mezd se počítá s omezením investic, snížením administrativních nákladů, sloučením managementu všech dolů a přestěhováním centrály firmy na Důl Darkov, optimalizací pohledávek a závazků, odprodejem zásob energetického uhlí i s úsporami v mzdové oblasti.

Součástí změn je také komplexní přeměna organizační struktury včetně centralizace řízení dolů a další kroky, které OKD zajistí budoucí stabilitu.

Čtvrtletní ztráta dvě miliardy korun

Majitelka OKD, společnost New World Resources, se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur (asi dvě miliardy korun). Ve stejném období loňského roku byla přitom v zisku šest milionů eur.

Na skupinu výrazně dopadla krize na trhu s uhlím, která se začala zhoršovat již v roce 2011. V potížích je celý segment. Podle odborníků se k podobným úsporným opatřením budou muset v brzké době uchýlit například polští těžaři.

Na základě těchto výsledků NWR přehodnotila celoroční prognózu produkce uhlí. Ta by se měla dostat oproti předpokládaným 10 až 11 milionům tun na úroveň 9 až 10 milionů tun.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hledáte volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy