Klienty bank ochráníme před ztrátami, ujišťuje komise

ČTK ČTK
7. 6. 2013 13:34
Evropská komise: Majitelé vkladů a nadřízených dluhopisů se na záchraně bank podílet nebudou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Evropská centrální banka

Brusel - Vkladatelé a majitelé nadřízených dluhopisů evropských bank budou v každém jednotlivém případě záchrany bank, na niž bude dohlížet Evropská komise, chráněni před ztrátami. Ujistil o tom v pátek Gert-Jan Koopman, který je v komisi náměstkem generálního ředitele odboru pro státní pomoc firmám.

Nadřízené dluhopisy se splácejí přednostně. Obavy, že na sanacích krachujících bank se budou muset podílet i střadatelé, vznikly po kontroverzní záchraně Kypru.

Podle aktualizovaných bruselských pravidel pro státní pomoc, která vstoupí v platnost v srpnu, budou nést zátěž bankovních ztrát akcionáři a majitelé podřízených dluhopisů. Tedy takových cenných papírů, na jejichž splacení v případě bankrotu přichází řada až po vyrovnání nadřízených dluhů.

"Pokud to bude zapotřebí, kapitál se úplně odepíše. Totéž platí pro podřízený dluh. Po držitelích nadřízených dluhopisů ani vkladatelích se účast (na záchraně) požadovat nebude," řekl Koopman.

Krachující banky, které potřebují ke své záchraně příslušným státem souhlas Evropské komise, budou také muset na maximum využít svých možností získat nový kapitál, uvedl Koopman. Podle něj mohou banky sáhnout i k možnosti snížit svůj kapitálový polštář, který musely v posledních letech kvůli zpřísněné regulaci zvyšovat.

V rámci březnové dohody o mezinárodní finanční pomoci Kypru museli majitelé vkladů nad 100 tisíc eur přispět svými penězi k záchraně bank. Někteří činitelé Evropské unie pak naznačovali, že takovýto přístup by měl v budoucnu platit pro všechny případy záchrany bank v EU.

Evropská komise nyní vypracovává plán jednotného mechanismu řešení krachujících bank, který je jedním ze tří pilířů chystané bankovní unie. Problematické banky v eurozóně, na které bude dohlížet Evropská centrální banka, by podle plánu mohl zavírat centrální evropský úřad. Pracovní verze navrhuje, aby komise a nově vzniklý úřad získaly pravomoc zavřít banky, kde ECB zjistí problém. Peníze na toto řešení by pak šly z centrálního fondu, do nějž by přispívaly samotné banky.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vybíráte si banku?

 

Právě se děje

Další zprávy