Každý Čech už dluží 86 tisíc za stát

Redakce EKO
8. 1. 2008 17:44
Státní dluh je bezmála 900 miliard
Strážce státního dluhu - ministr financí Miroslav Kalousek
Strážce státního dluhu - ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Více než čtyři průměrné platy by musel odevzdat každý Čech, aby se Česká republika ocitla bez dluhů. Loni se totiž státní dluh zvýšil o 89,9 miliardy korun na 892,3 miliardy a na každého včetně kojenců a důchodců připadá tak 86 tisíc korun dluhu.

S odvoláním na ministerstvo financí o tom informovala agentura ČTK.

Za celý rok 2006 se stát zadlužil o více než 111 miliard korun.

Za novým zadlužováním stojí především schodek státního hospodaření. Ten sice byl překvapivě malý, ale přesto činil 66,4 miliardy korun. K tomu se přidala úhrada části ztráty České konsolidační agentury ve výši 13,3 miliardy. Splátky dluhopisů loni stály 43 miliard korun.

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Sto miliard navíc

Průměrná splatnost státního dluhu dosáhla hodnoty 6,4 roku, a pohybuje se tak ve středu vyhlášeného cílového pásma, které bylo stanoveno pro loňský rok na šest až sedm let. Takzvaný obchodovatelný státní dluh se loni zvýšil na 853 miliard ze 765 miliard na konci roku 2006.

Ani letošní rok nezastaví růst zadlužení. Podle vyhlášené strategie financování by si stát měl vypůjčit bezmála 180 miliard. Opět půjčky pokryjí především schodek, který je plánován na 70 miliard.

Státní kapsa pak potřebuje také rezervu deseti miliard na sociální zabezpečení a pětimiliardovou rezervu na důchody. zásadní položkou je pak financování státních dluhopisů - konrétně 90 miliard.

Otesánek státní dluh

Státní dluh spolu s dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů vytváří takzvaný veřejný dluh. V roce 2006 se podle informací Českého statistického úřadu zvýšil o 70 miliard na 973 miliard korun.

Podle analytiků je současný veřejný dluh ve srovnání s okolními zeměmi relativně nízký a stabilizovaný, nebezpečí ekonomové vidí spíše do budoucna v možném rychlém růstu dluhu.

 

Právě se děje

Další zprávy