Kalousek chystá vánoční dárek. Můžete věnovat dluhopis

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 7. 2012 19:50
Ministerstvo financí vyhlásilo veřejnou zakázku na dárkové certifikáty
Foto: Petr Vyoral

Praha - Ještě nevíte, co koupit svým blízkým pod stromeček? Ministerstvo financí má tip. Vyzkoušejte státní spořící dluhopisy.

Miroslav Kalousek již připravuje dárkové certifikáty, aby vánoční překvapení vypadalo reprezentativně a obdarovaný nedostal pouze výpis z banky.

"Plánujeme různé formy certifikátů pro několik příležitostí - narozeniny, Vánoce, výročí a další významné osobní události," upřesňuje Kalousek.

Jak ministerstvo připomíná, doposud se obdarovaná osoba musela převodu dluhopisů osobně zúčastnit, případně s ním předem souhlasit. Tím se však snižoval moment překvapení. Nyní půjde doplnit potřebné údaje až dodatečně.

K veřejnosti se certifikáty dostanou spolu s třetí várkou státních spořících dluhopisů, které chce ministerstvo vydat letos v prosinci.

Vedle klasického dárkového certifikátu chystá ministerstvo také certifikát pro majitele, tedy osvědčení o vlastnictví spořicích státních dluhopisů. Ten bude především symbolický a využijí ho všichni, kterým dosud vadí, že jsou jejich dluhopisy takzvaně zaknihované - tedy že nemají žádnou fyzickou podobu a lidé si je například nemohou nikde vystavit.

Na své si přijdou i grafici

Kvůli certifikátům ministerstvo vyhlásilo veřejnou zakázku, v rámci níž mohou grafici do 6. srpna posílat své návrhy.

O vítězi soutěže rozhodne jednak částka, která bude na zhotovení třeba, vedle ní však budou hrát roli vzhled a způsob zpracování. Autoři tří nejlepších designů navíc získají nárok na takzvané skicovné, které má činit 10 tisíc korun.

Pilotní emisi státních spořicích dluhopisů nabídlo Kalouskem vedené ministerstvo financí na podzim 2011. Na trhu se objevily celkem tři druhy dluhopisů, které se lišily zejména dobou splatnosti a úrokovými výnosy.

Podruhé si mohli zájemci pořídit dluhopisy letos v červnu. K jednoletému a dvěma pětiletým přibyl ještě sedmiletý protiinflační, který nepřináší žádný zisk, zato však garantuje, že nedojde ke znehodnocení úspor v důsledku nárůstu cenové hladiny.

 

Právě se děje

Další zprávy