Inspekce zakázala výrobek s rekordním obsahem steroidu

Tomáš Fránek
19. 12. 2007 17:00
Varování odešlo i do Evropy
Jde to i bez nich, ukázali milovníci přírodní kulturistiky
Jde to i bez nich, ukázali milovníci přírodní kulturistiky | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej a distribuci doplňku stravy Young Star, ve výrobku byl anabolický steroid dehydroepiandrosteron.

V Česku jde o výjimečný případ, zatím nikdy nebylo odhaleno ve výrobcích na trhu tak mimořádně vysoké množství této látky. Ta je zařazena na Seznam zakázaných látek a metod dopingu, který je součástí Světového antidopingového kodexu.

"Bylo to více než 13000 mg/kg. S tak vysokým obsahem steroidů ve výrobku se odborníci dosud nesetkali," uvedla mluvčí inspekce Martina Šmídtová.

Výrobek Young Star prodávaný v balení po 60 kapslích je amerického původu, v České republice je jeho dovozcem společnost Starlife se sídlem v Hostivicích.

Inspekce už odeslala varování před výrobkem do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva Evropské komise.

"O nálezu zakázané látky informoval Antidopingový výbor České republiky," uvedla Šmídtová.

Výrobky jako zakázaný Young Star jsou podle právních předpisů klasifikovány jako doplňky stravy, které v žádném případě nesmějí obsahovat anabolické steroidy. Na obalech a etiketách doplňků stravy rovněž nesmějí být deklarovány žádné léčebné nebo preventivní účinky.

Steroidy už loni objevila inspekce v preparátu Multipower Muscle Professional s jahodovou příchutí. Rozbory prokázaly přítomnost nandrolonu, testosteronu a dehydroepiandrosteronu.

Loni v lednu řešili inspektoři podobný prohřešek firmy Aminostar.

Steroidy byly v podpůrném prostředku určeném pro sportovce Creatine Pyruvate.

 

Právě se děje

Další zprávy