Rath: Poplatky u lékaře jsou protiústavní

elb
17. 12. 2007 9:45
Postižení podají ústavní stížnost
Julínkovu reformu prozkoumá Ústavní soud
Julínkovu reformu prozkoumá Ústavní soud | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása avizoval, že rada podá ústavní stížnost na poplatky, které zavádí reforma zdravotnictví ministra Tomáše Julínka, ještě v lednu.

"Poplatky mají svůj význam, ale jiného charakteru než tyto," uvedl dnes v Otázkách Václava Moravce Krása. "Musí být odstupňovány a ne nepřiměřeně tvrdé."

V novém roce chce Národní rada shromáždit konkrétní příklady dopadu zdravotnické reformy na pacienty. Se získanými podklady se pak obrátí na ústavní soud.

Podle Krásy totiž ministerstvo zdravotnictví neinformuje o reformě korektně a poplatky dopadnou na lidi s postižením.

Pacient dlužníkem

Krása se tak připojil ke kritice ze strany bývalého ministra Davida Ratha. Ten dnes v pořadu ČT označil poplatky za protiústavní. "Porušili jste ústavu," osočil dnes ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. "Asociálním zákonem způsobíte, že lidé, kteří nemají aktuálně peníze, nedostanou zdravotní péči."

V uplynulém týdnu vyzvala občany skupina 58 osobností, aby poplatky na protest proti novému systému, který má začít platit od ledna, poplatky neplatili.

Proti tomu však dnes varoval ministr Julínek. "Řiďte se zákony, a ne výzvami," apeloval ministr. "Zákon začne v lednu platit, a kdo nebude platit poplatky, stane se dlužníkem."

Na hranici ústavnosti

Zdravotnická reforma, kterou připravil ministr Julínek, zahrnuje od ledna roku 2008 povinnost platit poplatky u lékaře, za předpis na léky, pobyt v nemocnici i ošetření na pohotovosti.

Poslanci ČSSD však připravili zákon, který má všechny tyto poplatky zrušit. "Minimální požadavek je, aby lidé pod určitým sociálním statusem nemuseli poplatky platit," uvedl dnes Rath.

Podporu tomuto návrhu už nepřímo avizoval i koaliční poslanec Ludvík Hovorka. "Nebudu pro zamítnutí tohoto zákona," řekl. "Budu chtít, aby se zákon projednal. Některé poplatky jsou na hranici ústavnosti."

ČTĚTE VÍCE

 

Právě se děje

Další zprávy