Insolvenční šikana firem bude těžší, rozhodli poslanci

ČTK ČTK
11. 7. 2012 11:34
Za zjevně bezdůvodný insolvenční návrh bude soud moci stanovit pokutu do 50 tisíc korun

Praha - Podávání bezdůvodných insolvenčních návrhů, které mají poškozovat konkurenční firmy, bude do budoucna obtížnější.

Sněmovna v závěrečném čtení schválila novelu insolvenčního zákona, která má takové šikanózní návrhy ztížit. Bude za ně hrozit pokuta. Novela nyní zamíří k projednání do Senátu.

Předložený zákon reaguje na rozmáhající se praxi podávání návrhů ze strany věřitelů, kteří se svým podáním snaží dotčeného soutěžícího vyřadit z dalšího konkurenčního boje v podnikání. Soud bude moci například nepoctivému věřiteli za zjevně bezdůvodný insolvenční návrh stanovit pokutu až 50 tisíc korun.

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) řekl již dříve, že pojem "zjevná bezdůvodnost" novela definuje na příkladech, podle jeho názoru se však tento pojem během času upřesní podle judikatury insolvenčních soudů.

Soud bude muset do sedmi dnů od podání návrhu přezkoumat, zda návrh není zcela bezdůvodný. Pokud bude bezdůvodný, pak ho zamítne. Věřitelé budou muset také, pokud to nařídí soud, skládat určitou částku určenou na krytí případných škod, které by mohly návrhem vzniknout.

Soud bude moci omezit nebo vyloučit některé následky, které nastanou, pokud se firma dostane do insolvenčního řízení. Může se tak rozhodnout v případě, že nebude jisté, zda je insolvenční návrh důvodný, nebo není.

 

Právě se děje

Další zprávy