Inflace nemile překvapila. Drahé jídlo ji drží vysoko

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 11. 2012 9:26
Spotřebitelské ceny v říjnu rostly o 3,4 procenta, stejně jako v září

Praha - Říjnová inflace nemile překvapila, když zůstala na zářijové úrovni ve výši 3,4 procenta. Analytici přitom očekávali spíše mírný pokles až na 3,2 procenta.

Rozhodující vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v říjnu měly i nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a také ceny potravin a nealkoholických nápojů.

V bydlení byly vyšší ceny zemního plynu o 13,2 %, elektřiny o 4,4 %, vodného o 12 %, stočného o 10,5 %, tepla a teplé vody o 8,7 %. Čisté nájemné vzrostlo o 4,3 %, z toho regulované o 10,7 % a tržní o 1,5 %. Údaje zveřejnil Český statistický úřad.

Z potravin vzrostly ceny masa o 10,3 %, z toho vepřového o 15,8 % a hovězího o 12,5 %. Ceny vajec se zvýšily o 40 %, jogurtů o 8,2 %, ovoce o 9 %, zeleniny o 16,1 % či kakaa o 10,3 %.

„Jelikož byla letošní domácí úroda podprůměrná a nahoru vyskočily i ceny komodit na světových trzích, měly by se ceny potravin v rámci spotřebitelského koše do konce roku postupně zvyšovat," uvedl nepříjemnou predikci analytik Komerční banky Jiří Škop.

„Z vysoké hladiny inflace se česká ekonomika jen tak nevymaní. Do konce roku se velmi pravděpodobně budeme pohybovat nad 3% růstem a začátkem roku bude proti snižující se inflaci promlouvat jednak vyšší DPH, jednak slabší česká koruna," doplňuje analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

Trh reagovat nebude

Oproti září pak inflace v říjnu stoupla o 0,2 procenta. Meziměsíční růst směrem nahoru vyhnaly především ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Cena masa vzrostla o 1,2 %, vajec o 3,4 %, mléka o 3,5 %, másla o 9 %, ovoce o 3 %, nealkoholických nápojů o 1,7 %. Ceny alkoholických nápojů vzrostly o 3,1 %, z toho ceny piva o 4,8 %.

Naopak na snížení cenové úrovně působil především pokles cen pohonných hmot, které po dvou měsících růstu klesly v říjnu meziměsíčně o 1,1 %. Z potravin se snížily zejména ceny jogurtů o 3,6 %, brambor o 6,3 %, cukru o 1,4 %.

„Dnešní údaje nepřinášejí významnější překvapení, a významnější reakci trhu proto nečekám," uzavírá Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Inflace se po celý rok 2012 drží nad hranicí tří procent, když ji zhruba o jeden procentní bod výše "vyhnaly" vyšší daně. Právě proto s ní Česká národní banka nemusí "bojovat" a může nechat sazby na rekordně nízkých úrovních, i když se nachází vysoko nad jejím dvouprocentním cílem.

 

Právě se děje

Další zprávy