Hranice padla. Nikdo v historii nevydělal tolik, co ČEZ

Ekonomika Ekonomika
26. 2. 2010 9:10
Čistý zisk ČEZu stoupl o 10 procent, vydělal 51,9 miliardy
Šéf ČEZu má důvod k úsměvu. Firma vydělala navzdory krizi rekordní částku.
Šéf ČEZu má důvod k úsměvu. Firma vydělala navzdory krizi rekordní částku. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Naprostým rekordem mezi všemi českými firmami je čistý zisk energetické společnosti ČEZ za loňský rok. Ještě nikdy žádná tuzemská firma nevydělala za dvanáct měsců více než padesát miliard korun.

ČEZ dnes oznámil, že jeho zisk dosáhl 51,9 miliardy, což znamená téměř desetiprocentní zvýšení v porovnání s rokem předchozím.

Energetický kolos, jehož dvě třetiny vlastní stát a se zbytkem jeho akcií se obchoduje na burze, zveřejnil výsledky na svých internetových stránkách. Uvedl, že hlavním podíl na vysokém zisku má prodej elektřiny ještě před poklesem cen.

Přitom spotřeba elektřiny byla loni v Česku nižší. "Hospodářská recese významně poznamenala spotřebu elektřiny v České republice, když meziročně poklesla o 5,6 procenta. Poslední měsíce však naznačují, že propad poptávky již zřejmě narazil na své dno," komentuje své výsledky firma.

ČEZ očekává, že po oživení ekonomiky se celková spotřeba vrátí zpět na původní hodnoty a bude naopak zase stoupat. "Pro letošní rok předpokládáme nárůst spotřeby zhruba o jedno procento," uvedl Alan Svoboda, ředitel divize obchod.

Pro letošní rok firma s dalším růstem zisku nepočítá - očekává výdělek 46,7 miliardy korun. Akcie ČEZ poté, co je stejně jako všechny ostatní tituly na burzách v loňském roce postihl prudký pád, opět stoupají k 900 korunám za kus. Před propuknutím světové hospodářské krize se však obchodovaly i kolem 1400 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy