Hokej a turisté zastavili propad výroby piva v Česku

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
16. 5. 2011 17:13
Pokles výroby piva, který začal v roce 2009 se snad zastavil.
Chuť na pivo povzbudilo i hokejové mistrovství.
Chuť na pivo povzbudilo i hokejové mistrovství. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Spolu s narůstajícím počtem turistů, kteří do Česka v prvním čtvrtletí letošního roku zamířili, stoupá i spotřeba piva, což oceňují jeho výrobci.

Jak uvedla ČTK s odvoláním na výkonného ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého, výroba piva v Česku přestala konečně klesat. Postupné snižování začalo v roce 2009, kdy přišel za celý rok propad o šest procent.

Právě Veselý spojuje zastavení poklesu s rostoucím počtem turistů, kteří do Česka přijíždí. Za celý loňský rok klesla výroba členských pivovarů Svazu, které vyrobí až 90 procent českého piva, o osm procent.

 

Od začátku letošního roku byl ale objem výroby srovnatelný se stejným obdobím loňského roku a dál neklesal.

"Hlavní naději vkládáme do turistů. Je jich tady daleko více než loni a předloni. To má bezprostřední vliv na spotřebu," řekl ČTK Veselýs tím, že zahraniční turisté se podle odhadů podílí na spotřebě až z jedné pětiny.

Podle vyjádření agentury CzechTourism z minulého týdne je krize cestovního ruchu, která začala v roce 2009, pravděpodobně již zažehnána. V letošním roce je celosvětově možné očekávat zvýšení počtu příjezdů turistů o čtyři procenta, v Česku bude prý nárůst příjezdů obdobný.

Zásluhu na vyšší spotřebě ale mělo mistrovství světa v hokeji, které v neděli skončilo.

Prohlédněte si galerii z oslav bronzové medaile:

"Oproti loňskému roku zatím pivovarníkům jarní počasí přeje, výtoče v hospodách podpořilo i tažení českých hokejistů za bronzovou medailí, které také proběhlo většinou ve slunných a teplých dnech, zatímco loňská olympiáda se odehrávala teprve na konci chladné zimy," řekl ČTK mluvčí lídra českého pivního trhu, Plzeňského Prazdroje, Jiří Mareček.

 

Právě se děje

Další zprávy