Hlavní plynař se pokutě neubránil, úřady jsou v právu

Tomáš Fránek
7. 1. 2008 14:34
Stamilionové pokuty pro RWE Trangas jsou vpořádku

Brno - Dominantní distributor plynu v Česku - společnost RWE Trangas - neuspěla u soudu se svou snahou zpochybnit kompetence úřadů, které nařídily firmě zaplatit pokutu kvůli porušení zákonů při distribuci plynu v řádu stamilionů korun.

Nejvyšší správní soud odmítl kompetenční žalobu proti Energetickému regulačnímu úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Antimonopolní úřad firmě uložil pokutu 240 milionů korun za omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť, Energetický regulační úřad pak potvrdil pro RWE sankci ve výši asi 1,5 milionů korun kvůli porušení zákona o cenách.

Firma se ale domáhala určení toho, který z těchto úřadů je oprávněn vést s ní řízení za nesprávné stanovení cen pro oprávněné zákazníky a případně jí za toto jednání ukládat pokutu.

Soud však rozhodl, že žádný kompetenční spor neexistuje, každý z úřadů vedl s firmou řízení o jiném porušení zákona.

Cena za porušené předpisy

"Pokud stěžovatel účtoval oprávněným zákazníkům nepřiměřeně vysokou částku za uskladnění plynu, porušil cenové předpisy. Dbát na dodržování cenových předpisů na trhu s plynem je povinností Energetického regulačního úřadu. Jestliže však tímto jednáním a dalším znevýhodňováním některých svých odběratelů společnost současně zneužila svého dominantního postavení na trhu s plynem, náleží postih takového jednání, které by ohrožovalo funkční hospodářskou soutěž, Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," uvedla v rozhodnutí soudkyně Nejvyššího správního soudu Marie Žišková.

O samotných pokutách nyní soud nerozhodoval.

Pokutu ve výši 240 milionů korun z formálních důvodů zrušil Krajský soud v Brně, úřad podle něj postupoval nesprávně, když v rozhodnutí zohlednil české i evropské právo.

Úřad však uvedl, že chce formální chyby opravit a verdikt vydá v jinak stejném znění znovu. Zároveň se obrátil na Nejvyšší správní soud.

Pokuta byla dosud nejvyšší v historii antimonopolního úřadu pro jednu firmu. RWE, která má na českém trhu s plynem asi 80procentní podíl, dostala pokutu za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť. 

 

Právě se děje

Další zprávy