Hlavní nádraží v Praze se mění, za miliardu

Ekonomika Ekonomika
1. 6. 2009 14:59
Celková cena investice do obnovy stanice je zhruba miliarda korun
Přístup na nástupiště hlavního nádraží bude již bezbariérový.
Přístup na nástupiště hlavního nádraží bude již bezbariérový. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Rekonstrukce pražkého Hlavního nádraží pokračuje. Druhá etapa, během které bylo vybudováno 3 000 metrů čtverečních nových obchodních ploch prošla kolaudací. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Grandi Stazioni, která kolaudační rozhodnutí získala.

Konkrétně jde o prostory v severní části nádraží od nové odbavovací haly až po nástupiště. Celkem bude v následujících týdnech otevřeno 26 provozoven včetně dvou nových toalet pro cestující.

Součástí druhé etapy je také vybudování nových odbavovacích prostor a ČD centra, kde si cestující koupí jízdenky, získají informace o spojích a uloží zavazadla.

Tyto prostory budou otevřeny pro veřejnost 24. června, uvádí se ve zprávě.

"Nové ČD centrum a pokladny otevřeme ještě před začátkem letních prázdnin. Cestujícím nabídnou zcela novou úroveň při odbavení podobnou systému a kvalitě na letištích. Nové pohyblivé chodníky mezi jednotlivými úrovněmi stanice zjednoduší také cestování vozíčkářům. Hlavní nádraží se nyní stává prakticky bezbariérovým. Vozíčkář se teď dostane bez nutnosti doprovodu z metra až k vlaku," uvedl generální ředitel Českých Drah Petr Žaluda.

Celková cena investice za rekonstrukci stanice dosahuje zhruba jedné miliardy korun. Práce provádí společnost Metrostav.

 

Právě se děje

Další zprávy