Hlavně žádnou paniku, radí kvůli finanční krizi experti

Ekonomika Ekonomika, aju, hjp
18. 9. 2008 23:00
Otázky a odpovědi. Je čas vybrat bankovní účet?
Panika na burze v New Yorku, reakce na americkou krizi.
Panika na burze v New Yorku, reakce na americkou krizi. | Foto: Reuters

Praha - Finanční krize se šíří. Další krach banky. Americká vláda nalije miliardy do ztrátové pojišťovny. Podobné titulky se valí z médií.

Co však znamená krize pro běžného českého občana. "Česká ekonomika bude zasažena jen zprostředkovaně a mírně zpomalí její růst," takové či podobné odpovědi přinášejí sdělovací prostředky.

Deník Aktuálně.cz oslovil tři české ekonomické experty s otázkami na konkrétní finanční produkty, v nichž miliony Čechů mají své peníze.

Může se krize dotknout naprosto běžného občana, který má pouze v některém z bankovních domů uloženy peníze na běžném účtu?

Odborníci mají jasno - účty u českých bank jsou v bezpečí. "České banky jsou zaměřené na retailové bankovnictví, nikoliv investiční, takže ztráty spojené s hypoteční krizí jsou minimální a nemůžou ohrozit běžnou činnost českých bank," vysvětluje analytik Milan Lávička z Atlantik FT.

Hlavní sídlo banky Lehman Brothers v New Yorku
Hlavní sídlo banky Lehman Brothers v New Yorku | Foto: Reuters
Speciál týdne:
Krize v USA ochromila burzy celého světa

Pokud mám peníze u klasické banky na termínovaném vkladu, mám očekávat, že se nějak zhodnotí úroky?

Vývoj závisí především na úrokových sazbách ČNB, u kterých se však zvýšení neočekává, upozorňují experti. "Úrokové sazby mohou v nejbližších měsících jít dolů, více než na termínovaném vkladu vyděláte spíše na fondech peněžního trhu," říká analytik Jan Bureš z ČSOB. Snížení úroků očekává také ekonomka Markéta Šichtářová ze společnosti Next Finance.

Může krize znehodnotit moje penzijní či životní připojištění? Dotkne se krize penzijních fondů?

Penzijní pojištění, ale i životní pojištění jsou podle slov odborníků většinou velice striktně regulovaná oblast. Přinejhorším zde může být nulový výnos, nikoli však ztráta, zdůrazňuje Lávička.

"Penzijní fondy zpravidla větší koláč vašich úspor musí držet ve státních dluhopisech, a tak jsou vůči výrazným propadům akcií v zásadě imunní. U životního pojištění záleží, jak máte nastaveno vaše investiční portfolio - vyšší váhy akcií zaznamenaly výraznější ztráty," uvádí Bureš.

Co mám očekávat, pokud posílám peníze na životní pojištění u investičního fondu?

Analytici upozorňují - záleží na struktuře vašeho portfolia. Jestliže jste si nastavili vysoký podíl investic do dluhopisů a instrumentů peněžního trhu, současné výprodeje se vás netýkají. Pokud ale ve vašem portfoliu převládají akcie, s určitou ztrátou počítejte. "Fondy v České republice by však neměly mít problém, rozhodně ne v dlouhodobém měřítku," říká Šichtářová.

Co mohu čekat, pokud mám peníze u akciových fondů jako je Pioneer nebo Conseq?

Pokles - pokud padá celý trh, tak lze očekávat pokles u všech akciových fondů.

Pokud jsem své peníze vložil do fondů, mám se plašit? Mám přemýšlet, že bych tuto investici ukončil? Může mě ohrozit to, že se podobně vyděsí ostatní podílníci a od daného fondu odejdou?

I zde se analytici v průzkumu Aktuálně.cz jednohlasně shodují - vyčkejte. "Pokud nejste kvalifikovaný expert nebo obchodník, je v dnešní chvíli lepší nedělat unáhlená rozhodnutí. Na prodej podílů v akciových fondech je již pozdě a doporučuji proto raději držet současné pozice," zdůrazňuje Bureš.

Co se může stát s mou hypotékou? Zlevní či podraží? Zpřísní se pravidla pro její získání?

Nemělo by se stát nic významného, tvrdí experti. "Zpřísnění úvěrových podmínek je pravděpodobné, na českém trhu bude ale cítit o poznání méně než v zahraničí," tvrdí Bureš.

Ostatní analytici v průzkumu se zpřísněním nepočítají vůbec. "Ke zpřísnění podmínek pro poskytnutí hypoték již došlo. V budoucnu bych již další kroky ze strany bank neočekával, vzhledem k tomu, že již nyní jsou při hodnocení bonity klientů a nastavování parametrů jednotlivých hypoték značně konzervativní a opatrní," uvádí Lávička. Souhlasí s ním i Šichtářová.

Na rozdíl od Lávičky si ale myslí, že se dá očekávat zlevnění nezafixovaných hypoték. "Existuje zde totiž možnost snížení úrokových sazeb," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy