Ekonomická krize se šíří. Zisk Goldman Sachs se propadl

Red Eko
16. 9. 2008 16:11
Sníží Americká centrální banka sazby?
Panika na burze v New Yorku, reakce na americkou krizi.
Panika na burze v New Yorku, reakce na americkou krizi. | Foto: Reuters

Londýn - Důsledky černé neděle na Wall Streetu, během níž padly dvě významné investiční banky Merrill Lynch a Lehman Brothers, dál ovlivňují americký trh. A šíří se i do světa.

Čtěte také: Na scénu finanční krize se vrací bílý rytíř Barclays

Investoři neskrývají obavy a experti spekulují, zda americká centrální banka (Fed) sníží klíčové sazby, aby stabilizovala ekonomiku, a podpoří největší světovou pojišťovací instituci American International Group (AIG), která ji požádala o půjčku 40 miliard dolarů.

Tři největší ratingové agentury včetně Standard & Poor's už v reakci na žádost o podporu snížily hodnocení AIG. Jak napsala agentura Reuters, 20 miliard dolarů AIG už přislíbil stát New York.

Dlouhodobější plán na odvrácení krize, která pojišťovně hrozí, si ale bude žádat další finance. Podle některých zdrojů AIG usiluje o úvěr ve výši 70 až 75 miliard dolarů u investičních gigantů Goldman Sachs a JPMorgan Chase & Co.

Zisk Goldman Sachs se propadl o 70 procent

V úterý odpoledne ohlásila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí právě investiční banka Goldman Sachs. Zisk se propadl o 70 procent na 845 milionů dolarů - nejvíce za celých devět let, co je Goldman veřejně obchodovanou společností.

I přesto byl tento propad nad očekáváním trhu. Goldman totiž snížil zisk na 1,81 dolaru na akcii, zatímco agentura Bloomberg očekávala pokles 1,71 dolaru. Výnosy klesly o polovinu na částku 6,04 miliardy dolaru.

Banka se nicméně nechala slyšet, že je i nadále v dobré pozici, aby byla schopna vyjít svým klientům vstříc a rozpoznat správné příležitosti na trhu.

Odborníci nevylučují, že mohou následovat i kolapsy dalších institucí, navíc budou zákazníci k úvěrům přistupovat ještě ostražitěji. Zaznívají dokonce hlasy, že je to nejhorší finanční zemětřesení za posledních zhruba 80 let.

"Jednoznačně vidím důvod v nezdravém propojení komerčního a investičního bankovnictví. Tedy ve snaze vytvořit univerzální banku," říká bankovní expert Michael Lafferty, jehož společnost Lafferty Group publikuje studie o světovém bankovním trhu už přes dvacet let.

Klesají se i akcie v Evropě

Americký Dow Jonesův index zaznamenal v pondělí rekordní pokles, největší od teroristických útoků v září 2001. Už v pondělí padaly kromě amerických i evropské trhy.

Pražská burza uzavřela v pondělí v záporu o 4,18 procenta, moskevská burza klesala o 4,78 procenta. Vídeňská burza spadla o 4,75 procenta, budapešťská o 2,09 procenta a varšavská o 3,8 procenta.

Do záporných čísel se podle agentury Bloomberg dostaly i západoevropské burzy. Londýnský index FTSE oslabil o téměř čtyři procenta, frankfurtský index DAX přišel o 2,7 procenta. V Paříži akciová burza klesla o 3,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy