Finsko chystá první trvale udržitelnou dálnici světa

Karel Toman
7. 9. 2010 14:40
Místní firmy dodají ethanol, příroda elektřinu. Stavět se má už příští rok
Foto: Ludvík Hradilek

Loviisa - Plány na první uhlíkově "pasivní" dálnici na světě se vážně zabývá finské město Loviisa. Pokud mu vyjdou, stavět se začne už za tři čtvrtě roku.

Na příslušném úseku dálnice E18 mají vedle klasických benzínových pump stát dobíjecí terminály pro elektromobily, osvětlení mají zajišťovat inteligentní systémy a elektřina potřebná k provozu dálnice a jejího zázemí se má vyrábět z obnovitelných zdrojů. Informoval o tom server EurActiv.cz.

Město Loviisa leží zhruba v polovině trasy dálnice E18 z Helsinek k ruské hranici. Tamní radnice v polovině srpna představila první výsledky studie proveditelnosti projektu.

Koridor udržitelného rozvoje

Myšlenka má však také podporu tamní vlády. Ta chce na tomto konkrétním projektu vyzkoušet model "koridoru udržitelného rozvoje", který by současně přispíval k hospodářskému růstu, kvalitní dopravě i ochraně životního prostředí.

Projekt má zároveň podpořit lokální ekonomiku. Pro auta na ethanolový pohon by palivo dodávaly místní firmy, které by jej vyráběly z odpadu a dalších v místě dostupných zdrojů.

Elektřinu pro dobíjecí terminály elektromobilů a k provozu dálniční infrastruktury by vyráběly solární panely a větrné turbíny. Osvětlení dálnice mají zajistit tzv. Inteligentní systémy, které ho samy přizpůsobí světelným podmínkám. Proud získají z geotermální energie.

Do projektu jsou zapojeny velké energetické společnosti Fortum a Neste Oil, technologická společnost Ensto a města Loviisa, Porvoo a Hamina ležící na trase plánovaného dálničního úseku.

Přípravná fáze byla zahájena letos a skončit by měla v dubnu 2011. Stavět by se mělo začít příští rok v dubnu 2011, s dokončením se počítá v roce 2016.

Projekt by měl stát celkem 700 milionů eur a při jeho financování se počítá s evropskou dotací na rozvoj transevropských sítí TEN.

 

Právě se děje

Další zprávy