Farmáři zablokují dálnice 29. června. Místa neuvedli

Ekonomika Ekonomika
19. 6. 2009 16:20
Zemědělci plánují velký protest, budou blokádovat dálnice.
Jedna z největších demonstrací zemědělců, na níž se mluvilo také o cenách mléka, se odehrála v půli března v Praze.
Jedna z největších demonstrací zemědělců, na níž se mluvilo také o cenách mléka, se odehrála v půli března v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Traktory, kombajny a další pomalá technika není na českých dálnicích příliš často k vidění. Podle prohlášení šéfa agrární komory však zanedlouho takové stroje přeruší neustálý proud jedoucích aut. Zemědělce totiž zlobí stále pokračující mléčná krize a připravují velkou protestní akci.

"Protest jsme naplánovali na 29. června. Půjde o akci výstražnou, ostatní podrobnosti, jako přesná místa a počty účastníků jsou zatím ve fázi plánování. Hlavní poselství protestu budou dvě. Prvním vzkazem chceme žádat o záchranu českého skotu a mléka,  tím druhým pak upozornit na nutnost koncepce české agrární politiky," říká prezident Agrární komory Jan Veleba.

Chovatele dojného skotu už od loňského podzimu sužuje klesající výkupní cena mléka, která nepokrývá ani náklady na jeho produkci. A český stát podle nich nevěnuje krizi dostatečnou pozornost. Tedy alespoň ne takovou, jako ostatní státy Evropské unie.

Současná opatření nestačí

Po opatřeních ze strany vlády volají farmáři od začátku roku. Tvrdí, že jsou v porovnání s kolegy z jiných zemí Unie znevýhodněni. Ministerstvo zemědělství však poukazuje na řadu opatření, která na pomoc zemědělcům zavedlo.

„Na základě aktivity našeho ministerstva zvýšila Evropská unie sazby dotací na export mlékárenských přebytků z EU, od počátku tohoto měsíce byly také zahájeny intervenční nákupy sušeného mléka a másla," argumentoval tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič v březnu, před poslední velkou demonstrací agrárníků.

Upozornil také na program podpory malých producentů mléka, který je součástí programu rozvoje venkova. Ten odstartoval na začátku června.

Demonstrace v centru Prahu, jíž se zúčastnilo několik tisíc zemědělců nejen z České republiky, ale i dalších zemí Unie, se odehrála v polovině března. Čeští rolníci však nejsou zdaleka jediní, kdo proti nízkým výkupním cenám protestují.

Mléčná krize trápí celou Evropu

Minulý týden svou nevoli projevili jejich kolegové na Slovensku blokádou největší mlékárny Rajo. Demonstrovali i Francouzi. A šéf agrárníků upozorňuje, že se jejich protesty vyplatily.

„Slovenská vláda následně přislíbila farmářům dotace ve výši 100 eur na dojnici, v současné době se navíc na Slovensku koná masivní kampaň na podporu zvýšení spotřeby mléka. Francouzští farmáři svým protestem dosáhli zvýšení výkupní ceny mléka o osm eurocentů na 28 eurocentů," upozornil Veleba.

I to je důvod, proč se zástupci největších producentů mléka, vedení hlavních odbytových organizací chovatelských svazů i vedení Agrární komory shodli, že další velká protestní akce je nezbytná. Chtějí se také připojit k demonstraci všech producentů mléka v Unii na demonstraci 22. června v Lucemburku.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Petra Havla: Nový ministr zemědělství překračuje svůj mandát

 

Právě se děje

Další zprávy