Farmáři blokovali mlékárny, jsou zoufalí kvůli cenám

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 12. 2009 10:04
Farmáři vyrábí litr mléka za 8 korun, prodávají jej za 6. V obchodě jej pak kupujeme za 15 korun.
V říjnu lili farmáři mléko do polí. Podobně na potíže s výkupní cenou upozorňovali jejich kolegové v celé Unii.
V říjnu lili farmáři mléko do polí. Podobně na potíže s výkupní cenou upozorňovali jejich kolegové v celé Unii. | Foto: Jan Langer

Olešnice, Svitavsko - Před dvěma týdny pochodovali Prahou, aby upozornili na potíže zemědělství a vymohli si na poslancích vyšší dotace, dnes protestují před dvěma mlékárnami.

S traktory a přívěsy dnes farmáři na dvě hodiny zatarasili vjezd do mlékárny v Olešnici na Blanensku a v Městečku Trnávka na Svitavsku, kde hodinu bránili ve vjezdu a výjezdu z areálu mlékárny Miltra B.

Dnešní protest je dalším v řadě, kterým zemědělci reagují na "mléčnou krizi". Tedy situaci, kdy je výkupní cena litru mléka v mlékárnách šest korun, zatímco náklady na jeho získání se pohybují kolem osmi korun za litr. "A tento litr mléka se pak prodává v Tescu za 14,90," upozornila Agrární komora.

Podle ČTK ředitelé obou blokovaných mlékáren protest zemědělců chápou, ale nemohou jim pomoci. Výkupní cenu podle nich diktují řetězce, které z mlékáren převážnou většinu produkce odebírají.

Zvýšit výkupní cenu tak plánuje jen největší česká mlékárna Madeta. Oznámila, že to udělá do konce letošního roku, do Vánoc mají skončit jednání mezi vedením mlékárny a zemědělci.

Doplácí dvě koruny na litr. Víc než rok

Více než rok trvající mléčná krize už má následky, na které farmáři od počátku upozorňovali. Už v létě někteří z nich situaci finančně nezvládli a začali své chovy dojného skotu vybíjet. Mléko je totiž pro zemědělce důležitá surovina, která jim přináší "rychlé" peníze. Mléko získávají denně a denně jej také mohou prodávat, na rozdíl od většiny ostatních zemědělských komodit.

Zemědělci na potíže s výkupní cenou mléka upozorňují už více než rok. Pochodovali kvůli němu Prahou s papírovými kravami a transparenty, vylévali mléko v ulicích i do polí, blokovali pomalou jízdou těžké zemědělské techniky dopravu na hlavních tepnách v Česku. Další blokády mlékáren se chystají na příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy