Exekutoři se loni oháněli, počet exekucí rekordně rostl

djl
17. 4. 2008 16:20
Meziročně o 118 tisíc. Alarmující, říká šéf exekutorů

Praha - Počet nařízených exekucí loni stoupl o 118 tisíc, což je v absolutních číslech rekord od jejich zavedení v roce 2001. Celkové množství nařízených exekucí se tak vyšplhal na 428 tisíc oproti původně očekávaným 350 tisícům.

Vyplývá to z tiskové zprávy Exekutorské komory České republiky (EK).

Procentuelně vyjádřeno sice o rekord nejde, protože pčet exekucí stoupl "jen" o 40 procent, což je v porovnání s rekordním rokem 2005, kdy počet exrekucí meziročně narostl o 74 procent výrazně méně, přesto jde podle prezidenta EK Juraje Podkonického o alarmující údaje.

Nárůst podle něj překvapil i samotné exekutory.

 "Něco takového nečekal nikdo z nás a nebyl na to připraven. Předpoklad na rok 2007 byl někde okolo 350 tisíc nově nařízených exekucí. Číslo výrazně převyšující 450 tisíc je alarmující," řekl Podkonický.

Počet nesplácených úvěrů roste. Zatím ale "vedou" nezaplacené účty

Hlavním důvodem rekordního nárůstu jsou podle komory nesplácené úvěry u bank a jiných finančních institucí. Valnou většinu mají mezi důvody pro exekuci i nadále nezaplacené pohledávky věřitelů, a to zejména od telekomunikačních operátorů operátorů, zdravotních pojišťoven a dopravních podniků.

Svůj podíl měla na nárůstu i Česká televize, která přitvrdila vůči neplatičům koncesionářského poplatku. Soudy za tento prohřešek nařídily celkem 12 tisíc exekucí.

Asi tři čtvrtiny všech přikázaných exekucí byly provedeny vůči fyzickým osobám, zbytek pak vůči osobám právnickým. Ve většině případů dosahovaly dlužené částky maximálně několika stovek tisíc korun, jen zřídka šlo o částky v řádech milionů korun.

V počtu skončených exekucí již exekutoři tak úspěšní nebyli. Ten se totiž oproti roku 2006 snížil na třetinu. Provedeno bylo „jen" o 14 tisíc exekucí více, celkově pak asi 125 tisíc.

Komora varuje: Pozor na falešné exekutory

V minulém roce se zároveň poprvé vyskytly případy falešných exekucí. Stalo se tak v Brně, kde falešní exekutoři s velmi kvalitními plagiáty exekučních nařízení okradly zatím neznámý počet lidí.

"Listiny vypadají jako pravé včetně záhlaví a kulatého razítka. Kontaktní telefony a čísla účtů však patří neznámé osobě," uvedl k problému Vladimír Plášil, člen prezidia a předseda vzdělávací komise Exekutorské komise.

"Vamáhané částky byly relativně nízké a falešný exekuční průkaz byl objeven více méně náhodou. Velkou otázkou tak zůstává, jak je tato trestná činnost rozsáhlá," dodal Plášil.

 

Právě se děje

Další zprávy