O2 zaplatí konkurentovi dvě miliardy. Spor povede dál

aju
15. 4. 2008 7:08
Firma se zbaví exekuce kvůli sporu s T-Mobile
Foto: Telefónica O2

Praha - Společnosti T-Mobile přistane na účtech suma ve výši dvou miliard korun od největšího konkurenta Telefóniky O2. Nástupce Českého Telekomu a Eurotel se tak zbaví exekuce. Spory o údajně neuhrazené propojovací poplatky z minulých let tím však neskončí.

Navíc se Telefónika hodlá obrátit také na Ústavní soud.

V roce 2001 žádal T-Mobile po tehdejším firmě Český Telecom poplatky za propojování hovorů ve výši 900 milionů korun. Peněz se ale firma nedočkala a na Telefóniku byla uvalena exekuce.

V současné době se dluh kvůli úrokům zdvojnásobil.

Exekuce pak bránila Telefónice nakládat s majetkem. Například prodat nepotřebné nemovitosti.

T-Mobile například hrozil soudem poté, co si rival koupil akcie softwarové firmy Deltax Systém. Což je ale podle T-Mobilu v rozporu s exekučními pravidly, jelikož taková firma nemá právo nakládat se svým majetkem.

Spor obou firem o poplatky ale pokračuje.

"Vlastní spor není uzavřen a bude dále pokračovat. Společnost chce být flexibilní v provádění celé řady obchodních transakcí. Proto jsme se rozhodli uhradit spornou částku a ukončit tak předčasnou exekuci, kterou T-Mobile vedl ve snaze poškodit naši společnost," uvedl člen představenstva firmy Jakub Chytil s tím, že pevně věří, že se firmě podstatná část uhrazené částky vrátí zpět.

Na Ústavní soud se tak Telefónica obrací kvůli exekučnímu řádu.

Ústavní stížnost má vést ke zrušení části exekučního řádu. Ten totiž soudu kvůli vymáhané pohledávce umožňuje obstavit majetek v mnohonásobně vyšší hodnotě, a to i poté, kdy exekutor vybere a postihne konkrétní část majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy