Dva roky teď nezměníme daně, slibuje za vládu Nečas

ČTK ČTK
6. 2. 2013 15:25
Jde o vstřícný krok k podnikatelům za období nejistoty na přelomu roku
Premiér Petr Nečas.
Premiér Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sazby daní se během letošního a příštího roku nebudou měnit. Na setkání s novináři po jednání vlády to řekl premiér Petr Nečas. Důvodem je podle něj snaha udržet stabilní podnikatelské prostředí, které je na změny v oblasti daní citlivé.

"Vláda si je plně vědoma toho, jaké problémy byly způsobeny podnikatelskému sektoru na konci loňského roku, kdy až do Vánoc nebylo jasné, jaké budou sazby daně z přidané hodnoty v letošním roce," uvedl předseda vlády.

Od nového roku se obě sazby DPH zvýšily na 15 a 21 procent, což těsně před Vánoci ve Sněmovně prosadila vládní koalice jako součást daňového balíčku. Dlouho ale nebylo jasné, jak vysoká DPH bude. Pokud by se návrh nepodařilo odsouhlasit, platila by sjednocená sazba DPH 17,5 procenta. Loni přitom byly sazby 14 a 20 procent.

Kromě DPH se od ledna zavedlo například také sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezily se výdajové paušály živnostníků a zrušily se daňové slevy pro pracující důchodce. O procentní bod na čtyři procenta vzrostla daň z nemovitostí, zrušily se stropy odvodů na zdravotní pojištění a zvýšily se srážkové daně z příjmů poplatníků, kteří mají sídlo v zahraničí, z 15 na 35 procent.

Ke stabilizaci daňového prostředí se nyní vláda rozhodla přesto, že by to mohlo znamenat například odklad zavedení jednotného inkasního místa. To se ale podle Nečase nestane a jednotné inkasní místo začne fungovat od 1. ledna 2015 tak, jak je je to uvedeno v aktuálním znění zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy