Dítě ničilo majetek, ztrátová firma ale nic nedostane

Tomáš Fránek
20. 9. 2011 19:50
Nejvyšší soud nevyhověl dovolání firmy, které dítě zavřelo na den obchod
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno -  Firma, která má za rok více než jeden milion ztráty, nemůže počítat s tím, že se dočká náhrady ztráty zisku v případě poškození majetku společnosti.

A to ani od rodičů dítěte, které úmyslně poškodilo majetek firmy a způsobilo tak jednodenní výpadek tržeb.

Společnost Bohemia Fashion z Nového Boru tak po osmi letech definitivně nevysoudila 24 tisíc korun za ztrátu denní tržby. Tu jí způsobil malý chlapec tím, že poškodil vstupní dveře do prodejny a firma ji musela nechat jeden den zavřenou.

Ztráta je důležitá

Firma zažalovala rodiče a chtěla, aby jí denní tržbu uhradili jako ztrátu zisku. A neuspěla ani u Okresního soudu v České Lípě ani u Krajského soudu v Liberci. 

Podle znaleckého posudku totiž tržby firmy za den byly 24 tisíc korun, provozní náklady se ale vyšplhaly na 41 tisíc korun.

 

„Celkově ztráta za rok za rok 2002 činila 1 601 000 korun, takže výnosy nepokryly ani náklady, a z toho soud dovodil, že ke ztrátě zisku nedošlo," rozhodli liberečtí soudci.

Firma se ještě bránila u Nejvyššího soudu, kam poslala dovolání. Podle zástupců firmy musela pro poškození dveří poslat domů své zaměstnance a zaplatit provozní náklady i když v ten den nic nevydělala.

Správné rozhodnutí

A to, že byla účetně ve ztrátě, nemělo hrát při posuzování zaplacení ušlého zisku žádný vliv.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudkyní Martou Škárovou ale firmě zapravdu nedal. Podle soudců firma požadovala po rodičích průměrnou denní tržbu bez ohledu na náklady. A soudy v České Lípě i Liberci to správně posoudily.

A zaměstnanci firmy navíc čerpali v den, kdy byly poškozeny dveře, dovolenou. „Nešlo tedy o  výpadek výroby a tržeb, jestliže zaměstnanci čerpali dovolenou. A náklady, které firma musela vynaložit, nesouvisí s protiprávním jednání dítěte," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy