Dětské hřiště na jedovatém azbestu? Firmě to nevadilo

Veronika Skálová Veronika Skálová, ska
24. 6. 2009 17:43
Drobná vlákna azbestu mohou lidem zničit zdraví. Mnohé firmy na to však nedbají.
Azbest se v minulosti pro své vlastnosti hojně využíval na stavbách. Tento dům jím byl dokonce zamořen.
Azbest se v minulosti pro své vlastnosti hojně využíval na stavbách. Tento dům jím byl dokonce zamořen. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Poškození dýchací soustavy, rakovina plic, hrtanu, pohrudnice nebo třeba fibrózu plic. Podobný dárek příští generaci málem připravily dvě stavební firmy na jižní Moravě. Jen proto, aby si ušetřily práci.

Společným jmenovatelem obou případů je azbest, jehož drobná vlákna mohou po vdechnutí závažná onemocnění způsobit. A také šetření České inspekce životního prostředí, přesněji jejího brněnského inspektorátu.

Věděli o azbestu, ale nevadil jim

Správní řízení a pokuta 200 tisíc je zatím výsledkem prvního z případů. Loni v dubnu inspekce upozornila vedení obce Bošovice na Vyškovsku, že součástí stavební suti, kterou chtěla obec nechat podrtit na dál využitelnou suť, jsou i azbestocementové desky.

„Obec přislíbila jejich vytřídění a následně také doložila, že tuto vytříděnou krytinu předala oprávněné osobě k odstranění na skládce," popsala Jana Antonínová, vedoucí oddělení odpadového hospodářství inspekce v Brně.

Jenže o půl roku později se museli inspektoři bošovické suti věnovat znovu. Tentokrát na základě upozornění nevládní organizace. A v jedné ze tří padesátitunových hromad suti našli úlomky desek.

Když se obec bránila prohlášením, že veškerý závadný materiál byl odvezen na skládku, nechala inspekce udělat rozbor a podezření se potvrdilo.

„S obcí Bošovice nyní vedeme správní řízení za porušení zákona o odpadech. Zároveň jsme uložili pokutu 200 tisíc korun společnosti Autodoprava Matějka, u které si obec drcení stavebního odpadu objednala," uvedla Antonínová. Společnost totiž materiál drtila bez potřebného povolení.

Dětské hřiště málem stálo na azbestu

I další pokuta za protizákonné nakládání s nebezpečným odpadem padla na Vyškovsku. Obec Snovídky nechala srovnat se zemí bývalý areál JZD a na jeho místě plánovala vybudovat dětské hřiště a solární elektrárnu.

„Stavební odpad však nebyl oddělený od azbestocementových desek a byl společně s nimi i podrcen. V celkem 1 432 tunách vzniklého recyklátu byla prokázána přítomnost azbestu. V tomto případě však velmi důsledně zasáhl Městský úřad Bučovice, pod nějž Snovídky spadají. Uložil společnosti Agronet Nesovice, tedy původci odpadu, pokutu 140 tisíc korun," shrnula Antonínová.

Inspekce zahájila správní řízení s firmou, která odpad drtila. A případem se zabývají i policisté. Ve Snovídkách teď místo stavby nového hřiště začne sanace prostoru, kde se nebezpečná drť vyskytuje.

Čtěte také:

Desetina benzinek šidí zákazníky, ČOI ale tají hříšníky

Měl krást proud. Podle soudu má nárok svítit dál

Inspekce zastavila nebezpečné sladkosti mířící do Česka

 

Právě se děje

Další zprávy