Desertec ožívá, Saharu má proměnit v elektrárnu Evropy

Desertec ožívá, Saharu má proměnit v elektrárnu Evropy
"Trans-středomořská spolupráce obnovitelné energie (The Trans-Mediterranean Renewable Energy Cooperation - TREC) je síť vědců a politiků z různých zemí, kteří se rozhodli vyřešit energetický problém Evropy," stojí na webu společnosti Sollar Milenium AG. "Svou vizi nazývají Desertec a spočívá v proměně pouštní slunce na elektřinu prostřednictvím solárně-termální technologie. Používat by se měla parabolická zrcadla, která by koncentrovala sluneční svit jako zvětšovací sklo.
Vzniklé teplo by proměnilo vodu v páru, která bude pohánět turbíny k výrobě elektřiny. Je to primitivní princip bez použití fotovoltaických článků.
Princip je známý od konce 19.století. Tahle jednoduchá technologie funguje od osmdesátých let v elektrárnách v Kalifornii a Nevadě.
Tato technologie jen potřebuje hodně místa a hodně pouštního slunce. Plocha 510 tisíc metrů čtverečních pak dodá elektřinu 200 tisícům lidí.
Foto: Sollar Milenium AG
Karel Toman
24. 2. 2010 22:33

Ještě nedávno to znělo jako novodobá verneovka. Projekt obrovské pouštní solární elektrárny Desertec je ale od loňského července skutečný byznys plán dvanáctičlenného konsorcia těžkých vah finančnictví a energetiky jako jsou Deutsche Bank, Siemens, ABB, E.ON či RWE. Navíc pod vedením největší pojišťovny na světě Munich Re. Do konce března oznámí konzorcium své nové členy. Plán je to přitom kolosální. Jeho cílem je osadit 17 tisíc kilometrů čtverečních Sahary v severní Africe a pouště na Arabském poloostrově solárními elektrárnami a do roku 2050 z nich dodávat 15 % veškeré spotřeby elektrické energie Evropy. Odhadovaná cena? Kolem 400 miliard eur, tedy asi deset bilionů korun. Na 350 miliar mají vyjít elektrárny, zbytek má jít do přenosové soustavy směr Evropa.

 

Právě se děje

Další zprávy