Definitivní: Za elektřinu zaplatíme nejmíň o 10 % víc

dkl
20. 9. 2007 16:18
ČEZ zveřejnil ceníky pro příští rok
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Cena elektřiny vzroste od počátku příštího roku o 14,4 procenta, oznámil ČEZ. Pro domácnosti a další menší odběratele to znamená definitivní zprávu: za elektrickou energii, jejíž cenu tvoří více položek, zaplatí nejméně o desetinu víc.

Domácnosti za megawatt hodinu zaplatí od 1559 do 2044 korun, z čehož právě odborníci odhadují průměrné zvýšení konečné ceny na deset procent.

Energetický gigant oficiálně zveřejnil ceníky, které by měly platit od začátku příštího roku.

Potvrzují se tak předběžné údaje, že Česko čeká další skok a dohánění německé ceny za elektřinu - kromě domácností zaplatí víc i firmy, nejméně o patnáct procent.

Náročný začátek příštího roku: Ceny v Česku v lednu poskočí prudce vzhůru

Nejen elektřina

Analytici odhadují, že tento skok už se může projevit v inflaci. Jinak řečeno: nezdraží jen elektřina, ale také další výrobky - firmy si nechají zaplatit dražší proud od svých zákazníků.    

"Zdražení elektřiny se zařadí do pořadníku na zrychlení inflace za plyn, zvýšení DPH, zavedení ekologických daní a zdražení ciagret. To vše katapultuje lednovou inflaci směrem k hranici 5 procent. To bude zruba dvakrát více než je růst cen nyní," říká analytik Raiffeisenbank Aleš michl.

"Příští rok bude tak překřtěn na rok inflace - bude nejvyšší za posledních sedm let, někde kolem 4,5 procent," dodává.

Plánované zvyšování cen: Elektřina opět podraží, až o 15 procent

ČEZ je nejziskovější firmou v Česku. Loni vydělal 28 miliard korun čistého, letos by to mohlo být více než 35 miliard korun.

Firma pokrývá více než dvě třetiny poptávky po elektřině. Většinovým majitelem společnosti je stát. Drží asi 67 procent akcií.

V těchto týdnech se ale tento podíl pomalu snižuje. Vláda se totiž rozhodla prodat balík akcií, za který potřebuje inkasovat třicet miliard korun. Ty budou sloužit k zalepení díry ve státním rozpočtu, který by letos i tak měl činit více než sedmdesát miliard korun.

Podíl státu ve firmě se ale nakonec příliš nesníží. Akcie totiž kupuje přímo sám ČEZ a následně je zničí.

Co s penězi?

ČEZ sám ale kupuje iniciativně své akcie na burze. Dlouhodobě se totiž potýká s přebytkem peněz. S jeho enormními zisky, které dosahují desítky miliardy korun ročně, je stále obtížnější nacházet vhodné investice.

A tak se tuzemský gigant stále více uchyluje na východ. Své divize má již na Ukrajině, v Rusku i v Bulharsku. Peníze "posílá" i do sousedního Polska.

Nejnovější aktivitou je snaha získat deset procent akcií maďarského ropného gigantu MOL. Tato transakce by ČEZ stála až třicet miliard korun.

Elektrárna Hodonín
Elektrárna Hodonín | Foto: ČEZ
Foto: Aktuálně.cz
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy