Deficit rozpočtu je 81 miliard. Pomohly evropské dotace

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
2. 1. 2014 20:15
Státní rozpočet skončil nejlepším výsledkem od roku 2008, ukazují první čísla

Praha - Státní rozpočet České republiky skončil v loňském roce ve schodku necelých 81 miliard korun. To je o téměř pětinu níže, než s čím počítal schválený rozpočet pro rok 2013 s deficitem ve výši 100 miliard korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Jiří Rusnok.

Za příznivým výsledkem podle premiéra stál lepší výběr daně z přidané hodnoty a čerpání peněz z Evropské unie. Podle ministerstva financí stojí za výrazně nižším schodkem oproti plánu především nižší výdaje.

Celkové příjmy převýšily plán o 1,5 miliardy korun, výdaje byly nižší o 17,6 miliardy, než předpokládal návrh, "Nejvíce klesly investiční výdaje do Státního fondu dopravní infrastruktury, kam šlo o 11,7 miliardy korun méně, než s čím počítal schválený rozpočet. O 3,6 miliardy korun pak byly oproti rozpočtu nižší výdaje na sociální dávky,"  uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Šrámek.

Příjmy: plus 41 miliard

V roce 2013 skončil tedy státní rozpočet podle předběžných dat ministerstva financí schodkem hospodaření ve výši 80,9 miliardy korun, což je nejlepší výsledek od roku 2008. Tento výsledek dozná podle ministerstva ještě mírných úprav, po kterých by měl schodek ještě mírně (zhruba o 0,4 miliardy) vzrůst.

Celkové příjmy státního rozpočtu oproti minulému roku vzrostly o 40,8 miliardy korun na 1092,2 miliardy. Na tomto růstu se nejvíce podílely zejména příjmy z EU, které meziročně vzrostly o 28,8 miliardy korun. Příjem z daně z přidané hodnoty vzrostl meziročně o 20,5 miliardy.

Naopak výnos ze spotřebních daní klesl o 3,1 miliardy, z daní z příjmů pak o 3,5 miliardy korun u fyzických a o 2,8 u právnických osob.

Výdaje za rok 2013 vzrostly meziročně o 20,7 miliardy na celkových 1,173 bilionu korun (podrobná statistika na webu ministerstva).

Plán na letošní rok: Minus 112 miliard

Za rok 2012 skončilo hospodaření státu ve schodku 101 miliard korun. Pro rok 2014 platí státní rozpočet předložený kabinetem Jiřího Rusnoka, který počítá se schodkem ve výši 112 miliard korun. Poslanci ho schválili těsně před Vánoci a ve stejném termínu ho podepsal i prezident republiky Miloš Zeman.

V rámci loňského rozpočtu schválili poslanci v prosinci snížení jeho celkových příjmů a výdajů shodně o 4,4 miliardy korun. To souviselo s loňskou aukcí kmitočtů, kterou uspořádal Český telekomunikační úřad. Příjmy z aukce ve výši sedmi miliard byly v loňském rozpočtu, ale rozpočet je získá až letos.

Minulý týden v pondělí rovněž převedl Státní podnik Lesy České republiky do státního rozpočtu šest miliard korun ze svých volných peněz. Rozpočet ale s těmito penězi počítal, takže převod peněz bilanci rozpočtu podle ministerstva financí neovlivnil.

 

Právě se děje

Další zprávy