Dálniční známky budou od ledna za tisíc korun

ves, bar
24. 9. 2007 15:50
Nákladní auta zaplatí 8 tisíc korun

Praha - Vláda schválila zdražení dálničních známek. Roční známka bude příští rok stát místo současných 900 korun rovný tisíc.

"Cena známky pro vozy od tři a půl tuny do dvanácti vzroste na 8 tisíc korun," řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády ministr dopravy Aleš Řebíček.

Podraží také krátkodobé kupony. Měsíční nálepka pro osobní auto vyjde na 330 korun místo dosavadních 300 korun. Sedmidenní kupón by měl podražit z 200 korun na 220. Zdražení kupónů se netýká pouze nákladních aut nad dvanáct tun, které platí mýto.

Lidé si připlatí, stát postaví 1 kilometr dálnice

Ministerstvo dopravy už předodhadlo, že výnos této změny bude 350 milionů korun.

Jenže: Z předpokládaného výnosu 350 milionů korun se podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové postaví v průměru jeden kilometr dálnice. "Anebo se opraví devět kilometrů staré dálnice," řekla před časem Aktuálně.cz Vápeníková.

Čtěte více: Známka podraží na 1000 korun. Stát vydělá na 1 km dálnic

Naposledy se cena ročních známek zvedla v roce 2004. Řidiči si pohoršili i letos, protože se zkrátila platnost dvouměsíčních a měsíčních známek na polovinu, ale cena zůstala stejná.

Letošní výnos z prodeje kupónů by měl být přibližně 2,3 miliardy korun. Největší díl připadne na známky pro osobní automobily.

Dálniční známky zavedl stát v roce 1995. Tehdy stála nálepka pro osobní auto 400 korun. Na dvojnásobek - tedy 800 korun - zvýšila vláda cenu známky v roce 1998.

 

Právě se děje

Další zprávy