ČSA se po dlouhé době chlubí ziskem, a to půl miliardy

hpv, aju
6. 11. 2007 13:40
Zvedly se výnosy z pravidelné přepravy
nové letadlo ČSA - Airbus A320/319
nové letadlo ČSA - Airbus A320/319 | Foto: ČSA

Praha - Prolomená smůla? Minimálně to tak vypadá. České aerolinie se totiž po třech letech hlubokých ztrát poprvé chlubí ziskem. A to hned půlmiliardovým.

Tak dopadlo sečtení výnosů a nákladů u národního dopravce po třech čtvrtletích finančního roku. "ČSA jsou po třech letech poprvé v zisku, a to i bez započtení prodeje majetku," říká k tomu prezident ČSA Radomír Lašák. "Přežili jsme klinickou smrt," dodal na tiskové konferenci.

Zisk za devět měsíců se vyšplhal na 563 milionů korun, což je meziročně zlepšení o 886 milionů.

Celkově finanční plán počítá, že rok skončí v plusu o 40 milionů. "Výnosy se zvedly zejména v pravidelné přepravě, a to o 900 milionů," uvádí společnost v tiskové zprávě.

Jakou roli hraje cargo?

Co za čísly vězí? Prodej majetku to zřejmě nebude. Sice v tomto období prodaly ČSA svou divizi nákladní přepravy - tzv. cargo, nicméně protože nebylo do konce září zaplaceno, neodrazil se tento příjem ve výsledku hospodaření. Výnos se podle neoficiálních informací pohybuje okolo 960 milionů.

Do konce roku by měla firma ještě prodat také divizi cateringu, která zajišťuje občerstvení na palubách.

Obrat ve ztrátovém hospodaření naznačily již pololetní výsledky. 

Šestiměsíční účtování sice skončilo ještě bezmála dvou set milionovou ztrátou. Za prvních sedm měsíců ale byla firma v zisku 182 milionů korun. "V červenci jsme vykázali zisk 357 milionů korun," uvádí společnost.

ČSA již delší dobu řeší, co s dálkovou flotilou. Dle nejnovějších zpráv si ji ponechají a budou ji dále rozvíjet. Zaměřit se aerolinky chtějí především na Severní Ameriku.

"Chceme využít úzké spolupráce s americkou firmou Delta Airlines," uvádí ČSA.

Zároveň aerolinky pracují na modernizaci interiéru svých letadel Airbus A310, s jejichž využitím chtějí rozvíjet své dálkové charterové lety.

V případě, že budou na trhu vhodná letadla, počítají ČSA i s nákupem a jejich zařazením do flotily. Mělo by jít o letouny Boeing 767 nebo Airbus A330.

 

Právě se děje

Další zprávy