Chcete ušetřit za energie v zimě? Nejvyšší čas na změnu

Karel Toman
19. 7. 2012 6:00
Změna dodavatele trvá až čtyři měsíce, uvnitř najdete ty nejlevnější u plynu i proudu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Pokud chcete ušetřit za energie už tuto zimu tím, že změníte dodavatele, máte nejvyšší čas. I když totiž podniknete první krok hned dnes, "bezbolestně" přejít k jiné společnosti se vám podaří pravděpodobně až začátkem prosince.

V cenách platných k 1. červenci dosáhnete u elektřiny úspor kolem 1300 korun na byt a skoro čtyři tisíce na rodinný dům. U plynu ale v některých případech může úspora ročně přesáhnout i 13 tisíc korun.

"Většina klientů si myslí, že změna dodavatele energií je otázkou pár dnů. Realita je však taková, že změna trvá většinou čtyři měsíce," upozorňuje Radek Obermayer z nezávislého energetického portálu srovnejenergie.cz.

Pozor, ať na přestupu neproděláte

Ve většině případů mají totiž domácnosti se stávajícím dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou. Výpovědní doba je většinou tři měsíce a začíná běžet první den následujícího měsíce po podání výpovědi.

Obvykle tuto výpověď podá za zákazníka nový dodavatel, je ale dobré mít věci pod kontrolou. Příkladů toho, že liberalizovaný český trh s energiemi místy připomíná džungli, je víc než dost.

Červnový průzkum společnosti IBRS navíc zjistil, že celých 54 % zákazníků na změně dodavatele elektřiny ve skutečnosti prodělá. "Průměrná roční ztráta dosahuje 79 korun, u některých dodavatelů ale až 239 korun. Většina zákazníků o ztrátě neví, protože pouze 1/3 z nich čte vyúčtování, naopak 35 % koukne jen na údaj přeplatek / nedoplatek," zjistil IBRS.

Srovnejenergie.cz proto nabádá k obezřetnosti. "Doporučujeme spíše smlouvu na dobu neurčitou. Výhodou je, že se v případě nespokojenosti s dodavatelem můžete kdykoliv rozhodnout pro změnu," připomíná expert Obermayer. "V případě doby určité jste vázáni minimálně po dobu, na kterou byla smlouva uzavřena. Případně můžete odejít, ale hradíte poplatek," dodává.

U některých společností navíc platí, že takovou smlouvu musíte vypovědět dostatečně včas mnohdy více než 3 měsíce před uplynutím doby, na kterou byla uzavřena. A pokud tento termín prošvihnete, prodlužuje se vám nechtěná smlouva znovu o dobu, na jakou byla původně sjednána.

Nejlevnější jsou Europe Easy Energy a Elimon

"Výhodou smlouvy na dobu určitou může být u některých dodavatelů lepší cena, neplatí to však obecně," upozorňuje zástupce serveru srovnejenergie.cz, kde si můžete zadat spotřebu podle posledního vyúčtování, spočítat možnou úsporu u nového dodavatele a rovnou k němu přejít.

"Nejvýhodněji z alternativních dodavatelů vychází společnosti Europe Easy Energy a společnost Elimon. Zajímavé úspory můžete dosáhnout i převodem k některé z velkých společností jako jsou E.ON, RWE, ČEZ nebo United Energy Traiding," tvrdí Radek Obermayer.

Podrobnější srovnání najdete v grafikách, kde na různých distribučních územích pro modelové domácnosti srovnáváme ceny dominantních a nejlevnějších dodavatelů plynu a elektřiny.

Například pro modelovou domácnost, která používá elektřinu jen pro spotřebiče, vychází nejvýhodněji společnost Elimon. Podmínkou při sjednání závazku je ale uzavření smlouvy také na plyn v tarifu Svěží energie.

V rodinných domcích, kde majitelé využívají elektřinu také na topení, vychází nejvýhodněji v celé České republice společnost Europe Easy Energy. V obou případech, u společnosti Elimon i Europe Easy Energy,  se smlouva uzavírá na dobu neurčitou, s tříměsíční výpovědní lhůtou.

Volba je často mezi slevou a kvalitou služeb

Při srovnání dodavatelů zemního plynu nejvýhodněji vychází skoro v celé České republice kromě Jižních Čech opět společnost Europe Easy Energy.

"Je to dáno tím, že tento dodavatel k 1. dubnu 2012 zlevňoval cenu za zemní plyn," vysvětluje Radek Obermayer. V Jižních Čechách vychází nejvýhodněji společnost ČEZ Prodej s tarifem eTarif Plyn Plus, který se ale opět uzavírá na dobu určitou, a to 24 měsíců.

Kromě nekalých praktik podomních prodejců praxe také často ukázala, že cena není všechno. Tam, kde alternativní dodavatelé vedou v ceně, je mnohdy ti velcí a zavedení předčí v kvalitě péče o zákazníka.

 

Právě se děje

Další zprávy