ČEZ vyplatí 40 korun za akcii, stát získá 15 miliard

ČTK ČTK
19. 6. 2013 14:10
Valná hromada schválila výplatu dividend v celkové výši 21,5 miliardy korun
Jaderná elektrárna Temelín.
Jaderná elektrárna Temelín. | Foto: Reuters

Praha - Energetická společnost ČEZ vyplatí z loňského zisku dividendu 40 korun na akcii před zdaněním. Ve středu to schválila valná hromada společnosti. Vyplácená dividenda je o pět korun nižší než loni.

Majoritní akcionář společnosti, to znamená stát, tak získá zhruba 15 miliard korun, což je o dvě miliardy méně než loni. Celkem ČEZ vyplatí na dividendách 21,5 miliardy korun.

Schválený objem dividend představuje 53,6 procenta z konsolidovaného zisku společnosti po zdanění. Firemní politika firmy udává rozmezí výplat 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů.

Loni bylo kvůli vyššímu zisku ČEZ v roce 2011 vyplaceno na dividendách celkem 24,2 miliardy korun, dividenda činila 45 korun na akcii. Výše vyplácené dividendy se tedy snižuje, a to už od roku 2009, kdy činila rekordních 53 korun na akcii.

Loňský čistý zisk skupiny ČEZ meziročně klesl o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. Za poklesem podle společnosti stojí nepříznivý vývoj na evropských energetických trzích, pokles ceny silové elektřiny a pokles výroby v Česku.

Do hospodaření největší energetické firmy v Česku se také negativně promítl vývoj v Albánii, kde firma vykázala celkovou ztrátu 5,8 miliardy korun. Letos v lednu ČEZ přišel v Albánii o licenci a následně zahájil proti albánskému státu arbitráž kvůli zmařené investici.

Valná hromada se zároveň dohodla na tantiémách pro členy vrcholných orgánů společnosti. Mezi šest členů představenstva a 12 členů dozorčí rady se rozdělí 25,5 milionu korun. Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku ČEZ za rok 2012.

Dozorčí rada má nové členy

Novou členskou dozorčí rady energetické společnosti ČEZ se na návrh ministerstva financí stala Jiřina Vorlová. Ve funkci nahradila Roberta Vacka, který dozorčí radu opouští po jednom roce. Vorlová od loňského prosince působila ve výboru ČEZ pro audit. 

Valná hromada také potvrdila kooptování Václava Pačese do dozorčí rady, nastoupil do ní letos v březnu. Nahradil Iva Foltýna, který rezignoval z funkce místopředsedy. Pačes byl v březnu zvolen místopředsedou dozorčí rady. Vzhledem k tomu, že ho dozorčí rada pouze kooptovala, podléhalo jeho setrvání ve funkci ještě schválení akcionářů.

 

Právě se děje

Další zprávy