Česká pošta zvýšila ceny. Doručování balíků až o pětinu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
1. 10. 2011 9:41
Pět korun zaplatí zákazníci za rozpis bezhotovostní platby SIPO
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Česká pošta od 1. října zvýšila ceny doručování balíků až o pětinu. Cena poslání obyčejného balíku se v jednotlivých hmotnostních kategoriích zvýšila o devět Kč, u doporučeného balíku je vyšší o desetikorunu.

Nově zákazníci zaplatí za rozpis bezhotovostní platby SIPO doručovaný do schránky pět korun.

Podnik naposledy měnil ceny balíkových zásilek v lednu 2009. Sobotní zdražení zdůvodnil růstem nákladů na zpracování a doručování zásilek, zejména zvyšováním cen pohonných hmot a energií.

Poslání obyčejného balíku do dvou kg, které dosud stálo 43 korun, vyjde nově na 52 Kč. Půlkilogramový doporučený balíček stojí 59 Kč místo 49 korun. I po navýšení cen jsou sazby pod úrovní poštovních operátorů z okolních zemí.

Ke zvýšení cen doručování kvůli růstu nákladů přistoupí v příštím roce i konkurenční tuzemská pobočka DHL Express. Ceny navýší v průměru o 3,5 procenta.

Nově zavedený poplatek za SIPO v sobě zahrnuje cenu za vyhotovení a distribuci papírové podoby rozpisu bezhotovostní platby jednotlivým plátcům. Česká pošta krok vysvětluje celkovým růstem nákladů na tvorbu a distribuci těchto rozpisů.

 

Právě se děje

Další zprávy