Češi dluží méně než rodiny v eurozóně, ale to se změní

Ekonomika Ekonomika
27. 11. 2009 15:50
Za deset let jsme ztratili ostražitost. Zálusk na splátky teď opět poroste.
Kolik mi zbyde, po zaplacení splátek? Češi přemýšlí o svých financích stále méně.
Kolik mi zbyde, po zaplacení splátek? Češi přemýšlí o svých financích stále méně. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Češi jsou ve vztahu k zadlužování opatrnější než obyvatelé v zemích platících eurem. Přestože však mají domácnosti u nás nízké zadlužení, poptávku po půjčkách ztlumila krize pouze dočasně. Podle ČTK na to upozornila členka bankovní rady Eva Zamrazilová na konferenci k finanční gramotnosti.

Zatímco běžná domácnosti v eurozóně dluží asi 55 procent hrubého domácího produktu, v Česku je to pouze 20 procent. Přesto se i u nás najdou rodiny, které jsou takzvaně předlužené a mají potíže své půjčky splácet.

"Nic však nenasvědčuje tomu, že by situace v Česku měla být dramatická nebo by mohla nějak ohrozit finanční stabilitu ekonomiky. To nám na rozdíl od jiných zemí nehrozí," konstatovala Zamrazilová.

Přesto však označila zadlužování domácností za vážný sociální problém, jemuž je třeba předcházet vzděláváním hlavně mladé generace. Zatímco totiž ještě před deseti lety přistupovali lidé k penězům a spoření konzervativně, dnes už přemýšlejí víc jako západoevropané a ve vztahu k půjčkám jsou mnohem lehkomyslnější.

"Již základní vzdělání by mělo poskytovat ekonomické, právní a finanční minimum," uvedla Zamrazilová s tím, že poukázala na návrh americké Národní rady pro finanční gramotnost.

Ta loni doporučila prezidentovi, aby finanční vzdělávání bylo součástí výuky už od začátku školní docházky. Stejný návrh počítal s daňovými úlevami pro ty firmy, které svým zaměstnancům zajistí školení ohledně osobních financí.

 

Právě se děje

Další zprávy