Ceny jídla porostou, i když DPH nebude 20 procent

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 3. 2011 16:48
DPH u jídla bude i přes zmírnění růstu sazby vyšší než v okolních zemích
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přestože vláda upustila od sjednocení sazby daně s přidané hodnoty na 20 procentech a zmírnila plánovaný růst, podle potravinářů bude i tak daň na potraviny jedna z nejvyšších v Evropě.

Upozornila na to Potravinářská komora s tím, že navzdory změnám v plánovaných úpravách sazby daně ceny potravin porostou.

Podle čtvrtečního návrhu se má nejprve základní sazba DPH zvýšit od příštího roku na 14 procent a sazby se od roku 2013 mají sjednotit na 17,5 procentech.

Vyšší DPH u potravin než představuje návrh má podle potravinářů v Evropě jen Slovensko a Dánsko. Podle komory zdražení pocítí zejména lidé s nižšími příjmy.

"U některých sociálních skupin lze předpokládat zvýšený odklon od nákupu kvalitních potravin k levným, nekvalitním dovozovým potravinám," uvedla mluvčí PK Dana Večeřová. Zároveň podle ní velmi pravděpodobně lidé začnou potraviny více nakupovat v příhraničních oblastech sousedních států.

Na možnost odlivu zákazníků za hranice upozornil i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka.

Sousední státy totiž mají výrazně nižší DPH u potravin, než kolik to má být v ČR po změně. Například v Německu dosahuje DPH u jídla sedmi procent, v Rakousku deset procent, v Polsku osm, respektive pět procent u základních potravin.

Juračka snížení sjednocené sazby DPH z původních 20 procent na 17,5 procenta označil za pozitivní zprávu. Jedním dechem ale upozornil, že zvýšení DPH se přesto promítne v cenách potravin, na které se nyní vztahuje desetiprocentní DPH.

"Zvýšení cen bude kopírovat nárůst DPH. Odhaduji, že maloobchod vstřebá maximálně jedno procento (z růstu sazby DPH)," řekl dnes ČTK Juračka, podle kterého je ziskovost maloobchodníků u potravin už nyní velmi nízká, takže zvýšení DPH nemohou tlumit.

 

Právě se děje

Další zprávy