Ceny bez DPH? Klamou zákazníky, potvrdil ombudsman

Tomáš Fránek
20. 11. 2007 14:00
Zástupkyně veřejného ochránce práv šetřila reklamu O2
Foto: Telefónica O2

Brno - Úřady mají další důvod proč trestat firmy za uvádění cen zboží bez daně z přidané hodnoty. Zákazníci si zase mohou na takové počínání firem stěžovat. Není totiž jejich povinností, aby počítali, jaká je vlastně konečná cena zboží.

Kancelář veřejného ochránce práv šetřila reklamní kampaň společnosti O2, která v ní nabízela lidem své služby bez DPH.

Podle zástupkyně veřejného ochránce práv Jitky Seitlové v případu, na který upozornilo Sdružení obrany spotřebitelů, chyboval jak magistrátní živnostenský odbor, tak Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zavádějící reklama

Podle magistrátu nebylo na tom, že ceny v reklamní kampani firmy uváděny bez DPH, nic špatného. Podle Seitlové chybně.

"Magistrát nesprávně posoudil otázku klamavosti reklamy a měl zahájit správní řízení," uvedla kancelář veřejného ochránce práv ve své zprávě pro poslance.

Kancelář veřejného ochránce práv je tak dalším úřadem v Česku, který se přiklonil na stranu zákazníků.

Pokuty kvůli DPH

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu pro dalšího mobilního operátora T-Mobile. Pokutu mobilnímu operátoru uložila v květnu 2004 Česká obchodní inspekce za porušení zákona o ochraně spotřebitele, firma totiž v prodejně ve Zlíně uváděla ceny některých tarifů bez DPH.

Podle soudu musí prodejci informovat lidi o ceně konečné.

Sídlo T-Mobilu kombinuje dvě barvy
Sídlo T-Mobilu kombinuje dvě barvy | Foto: Aktuálně.cz

"Uvedené označení ceny mohlo spotřebitele uvést v omyl. Nelze požadovat po spotřebiteli, aby u každého výrobku či služby zkoumal a porovnával, zda je uvedená cena již cenou konečnou, či zda je k ní zapotřebí připočíst DPH," uvedla předsedkyně senátu Nejvyššího správního soudu Marie Součková.

Firmy už také svoje počínání mění. Například Telefónica O2 nyní na svých internetových stránkách uvádí u výrobků ceny bez i s DPH vedle sebe. Na to, aby firmy neklamaly zákazníky, začíná tlačit i stát.

Vláda už schválila novelu zákona o ochraně spotřebitele, která zakazuje obchodníkům klamavé či agresívní praktiky. Pokud se k nim uchýlí, bude jim hrozit mnohamiliónová pokuta. 

 

Právě se děje

Další zprávy