Cena jména na seznamu neplatičů? Dva miliony

Tomáš Fránek
27. 3. 2008 8:16
Nejvyšší soud se zastal chybně zařazeného muže
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Zveřejnit na obecní vývěsce jména neplatičů nájemného? Proč ne, ale města a obce musí být v takovém případě velmi opatrná a dobře ověřovat všechny údaje o lidech, jejichž jména zveřejní.

Hrozí jim totiž, že je zveřejnění dlužníci zažalují na ochranu osobnosti a placení odškodného.

Nejvyšší soud se nyní zastal muže z Ostravy, který se na takový seznam neplatičů nájemného dostal v roce 2003. Měl dlužit 60 tisíc korun, o tento dluh se ale s radnicí městského obvodu Moravské Ostrava a Přívoz soudil.

Chci dva miliony odškodné

Radnice jej přesto na seznam neplatičů zařadila s celým jménem a bydlištěm, pouze jako poznámku pak dodala, že je veden soudní spor.

Muž se cítil poškozen a radnici zažaloval. Za zveřejnění svého jména chce dva miliony korun. Krajský soud v Ostravě a Vrchní soud v Olomouci ale jeho žalobu zamítly.

"Soud dospěl k závěru, že tento článek o žalobci 'nevypovídá nic méně ani nic více, než že žalovaný podal u soudu žalobu či žaloby proti žalobci (městu) o zaplacení částky 60 812 Kč jako dluhu na nájemném k datu 31. říjnu 2002', což byla pravda," uvedli soudci Vrchního soudu v Olomouci.

Muž s tím ale nesouhlasil a obrátil se s dovoláním na Nejvyšší soud. A ten se ho zastal a verdikt Vrchního soudu v Olomouci zrušil.

Senát Nejvyššího soudu pod vedením soudce Pavla Pavlíka rozhodl, že došlo k porušení práv na ochranu osobnosti.

Na tom nemůže nic změnit ani to, že na seznamu bylo uvedeno, že se o dluh vede soudní spor.

Veřejná kritika musí být oprávněná

"Podstatou je skutečnost, že předmětným zveřejněním byl muž zařazen do kritizované (a veřejností z tohoto důvodu nepochybně odsuzované) skupiny neplatičů nájemného, aniž bylo přihlédnuto  ke konkrétním okolnostem tohoto případu," rozhodl Nejvyšší soud.

Podle soudu je zveřejňování seznamu neplatičů nájemného rozšířenou formou veřejné kritiky. Radnice ale musí vždy zvažovat konkrétní okolnosti, za kterých jména zveřejní.

"V souzené věci se naznačuje, že odmítání placení části nájemného žalobcem nebylo zřejmě projevem jeho špatné platební morálky," uvedli soudci.

"Proto lze usuzovat, že zveřejnění zprávy fakticky označující (a současně tak kritizující) žalobce jako "neplatiče nájemného", bez současného akcentování okolností tohoto konkrétního případu, se musí jevit jako nepřípustná a neoprávněná kritika, která
je porušením práva na ochranu osobnosti," dodali soudci Nejvyššího soudu.

Krajský soud v Ostravě teď musí celý případ znovu rozhodnout a posoudit, jak intenzivní byl zásah do práv muže. 

 

Právě se děje

Další zprávy