Byznys roku 2013 zapáchá, ale už dohání fotovoltaiku

Petr Holub
17. 10. 2013 6:30
Podíl uhlí na výrobě elektřiny v Česku poklesl poprvé pod padesát procent
Foto: Česká inspekce životního prostředí

Praha - Růst investic do výroby elektřiny s pomocí bioplynu připomíná solární boom před rokem 2011. Výroba v bioplynových stanicích se po roce 2010 zvyšuje každoročně o 60-70 procent a celkově za poslední tři roky vyrostla čtyřikrát.

Potvrzuje to také nová bilance Českého statistického úřadu zachycující výrobu elektřiny v tuzemsku za prvních osm měsíců roku 2013.

Odehrál se přitom jeden nenápadný, ale historický zlom - podíl uhlí na výrobě elektřiny poklesl poprvé pod padesát procent, napsal deník Insider v středečním vydání.

Letošní nárůst obnovitelných zdrojů zajistily zčásti tradiční vodní elektrárny, které využily toho, že v první polovině roku víc pršelo. Nejrychleji, o plných sedmdesát procent, ovšem vyrostla výroba elektřiny v bioplynových stanicích.

Byznys roku

Bioplynové stanice se stávají byznysem letošního roku. Vyrobily v prvních osmi měsících minulého roku 824 tisíc megawatthodin elektřiny, od letošního ledna do srpna už dodaly do sítě 1,4 milionu megawatthodin.

Bioplynové stanice se tak přiblížily výkonu slunečních elektráren. Z obnovitelných zdrojů pochází celkem 12 procent české elektřiny. Z dostupných dat je zřejmé, že výroba v bioplynových stanicích překoná výkon slunečních elektráren už v příštím roce.

Byznys v deníku Insider
Podrobné údaje o zdrojích elektrické energie ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy