Boj o Bohemku: Bohemia sekt vítězí nad Gagarinem

Tomáš Fránek
6. 5. 2008 7:45
Úřad zamítl zapsat značku pro firmu ruského podnikatele
Foto: Jiří Mevald

Brno - Na trhu se sektem v Česku není asi prestižnější značky. Ovšem o zlidovělý název Bohemia Sektu "Bohemka" nyní bojuje u českých úřadů a soudů ruský podnikatel Michail Gagarin.

Zatím nepříliš úspěšně. Značku Bohemka úřad po letech soudních sporů zapsal pro největší tuzemskou firmu v oboru, Bohemia Sekt Starý Plzenec.

Gagarin, který patří mezi největší ruské výrobce sektu v Rusku a v Česku vlastní sto procent firmy Bohemka, nyní neuspěl ani se svou další žádostí. Chtěl, aby mu úřad chránil značku Bohemka Šumivé víno.

Klamání zákazníků

Podle Úřadu průmyslové vlastnictví by značka navrhovaná Gagarinem mohla klamat zákazníky a mohlo by dojít k záměně se značkou Bohemka vlastněnou Bohemia Sektem.

"Přihlašované označení je tudíž nezpůsobilé zápisu do rejstříku ochranných známek," uvedl ve svém rozhodnutí úřad.

Ten ještě nerozhodl o dalších dvou návrzích Gagarinovy firmy: chce chránit jak název Česká šumivá Bohemka Originál Šumivé Víno, tak také samotnou značku Bohemka.

O tu se v Česku bojuje více než čtyři roky. Gagarin totiž nechal vyrábět sekt ve společnosti Soaré Sekt s názvem Bohemka. Ročně firma na trh dodala asi padesát tisíc láhví.

Spor až k soudům

O značku se ovšem přihlásila společnost Bohemia Sekt a roztočil se kolotoč soudních jednání, ve sporu rozhodoval jak Městský soud v Praze, tak Nejvyšší správní soud.

Nakonec úřad rozhodl, že značka Bohemka patří společnosti Bohemia Sekt.

Ta dominuje na tuzemském trhu. Bohemia Sekt prodal loni téměř 11,5 milionu lahví sektů, nejvíce od roku 1999 před oslavami milénia. Meziročně jde o více než desetiprocentní nárůst. 

 

Právě se děje

Další zprávy