Stát neuspěl ve sporu o prodej alkoholu ve free shopech

Tomáš Fránek
2. 5. 2008 23:50
Soud zrušil deset rozhodnutí berních úřadů
Foto: Ahold Slovakia

Brno - I když free shopy z českých hranic téměř zmizely a ty, co zůstaly, už několik let neprodávají nezdaněný alkohol a cigarety, soudy se těmito případy zabývají dodnes.

Stát ale prohrává spory s provozovateli free shopů jako na běžícím pásu o dodatečně doměřené daně za prodej piva a vína.

Nejvyšší správní soud totiž vyhověl v deseti případech stížnosti společnosti SÜD, která provozovala bezcelní obchod v zóně u hraničního přechodu v Hevlíně.

Nezdaněné pivo a víno

Podle názoru finančních úřadů a Ministerstva financí levný alkohol bez daně prodávala firma v jiné budově než jí úřady schválili. Berní úředníci jí proto dodatečně vyměřili daně, většinou za roku 1999 až 2000, firma měla doplatit za prodej nezdaněného piva a vína desetitisíce korun.

Rozhodnutí berních úředníků potvrdil také Krajský soud v Brně, firma ale nyní uspěla u Nejvyššího správního soudu.

Soudci rozhodli, že ministerstvo financí chybovalo, když si před vydáním povolení na prodej levného alkoholu nezjišťovalo, kde se vlastně alkohol bude prodávat.

A pokud nic ministerstvo nenamítalo, pak se podle soudců museli zástupci firmy jednoznačně vyložit, že prodej alkoholu v prodejně je v souladu se zákonem.

"Při zjišťování skutkové podstaty byl porušen zákon takovým způsobem, že to mohlo ovlivnit zákonnost výsledného rozhodnutí," rozhodl Nejvyšší správní soud.

Stát prohrává

Nejde o první výhru nad státem, kterou dosáhli provozovatelé free shopů. Loni tak stát prohrál dva soudní případy týkající se prodeje a placení daní za rakouský rum.

Šlo o nápoj s více jak osmdesátiprocentním obsahem alkoholu, který lidé kupovali v bývalých bezcelních obchodech.
Česko se v minulosti kvůli free shopům dostalo do konfliktů jak se svými sousedy, tak s Evropskou unií.

Provoz bezcelních obchodů dlouhodobě kritizovaly úřady v Německu i Rakousku. Česko kvůli tomu, že nesplnilo termín pro jejich uzavření, dostalo i důraznou výtku od Evropské komise.

 

Právě se děje

Další zprávy