Ve vínech prodávaných v EU jsou pesticidy, tvrdí studie

Tomáš Fránek
28. 4. 2008 11:54
Nezisková organizace testovala 34 vín z Evropské unie
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jiří Mevald

Brno - Vína, která nakupují lidé v Evropské unii, obsahují velmi často škodlivé pesticidy.

Zjistila to nezisková organizace Pesticide Action Network Europe, která otestovala 34 evropských vín pocházejících z klasické zemědělské produkce. Ve všech vínech našla pesticidy, v jednom ze vzorků bylo dokonce zjištěno na deset různých pesticidů.

Škodliviny i v drahých vínech

Podle organizace šlo i o vína pocházející ze světoznámých vinic. Mezi testovanými byly především ty z nižší cenové kategorie, ale byla mezi nimi i taková, za která spotřebitelé zaplatí více než 200 eur (asi 5123 korun) za láhev.

Foto: Ondřej Besperát
Investice do vína může být méně riziková než akcie

Deset testovaných vzorků bylo z Francie, deset z Německa, sedm z Rakouska, tři z Itálie a po jednom bylo z Portugalska, Jihoafrické republiky a Chile.

Rozbory prokázaly, že v láhvích bylo dvacet čtyři druhů pesticidů. Pět z nich unie zařadila na seznam látek, které způsobují rakovinu a mají velmi nepříznivý vliv na rozmnožovací a hormonální systém.

"Mnoho vinařů opouští tradiční způsoby boje proti škůdcům a plísním a místo nich používají nebezpečné syntetické pesticidy," uvedl Elliott Cannell z Pesticide Action Network Europe.

Bio vína bez problémů

Testem prošlo i šest vín z bio-zemědělství - tři z Francie a tři z Rakouska. Pět z nich ve zkoušce obstálo, v laboratoři v nich nenašli žádné stopy pesticidů, jedno obsahovalo malé množství látky.

V Evropě se vyrobí dvě třetiny světové produkce vína, Evropané dvě třetiny produkce tohoto nápoje vypijí.

V Česku zatím vinaři s pesticidy ve vínech problémy nemají, i když také přípravky s těmito látkami používají.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zatím při testech žádný problém s pesticidy neodhalila.

 

Právě se děje

Další zprávy