Bendl ruší výběrové řízení na nového šéfa státních Lesů

ČTK ČTK
13. 3. 2013 22:40
Žádný z kandidátů nevyhovoval podmínkám ministra ani premiéra
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ministerstvo zemědělství se rozhodlo zrušit více než čtvrt roku běžící tendr na výběr nového generálního ředitele Lesů ČR. Žádný kandidát nevyhověl podmínkám ministra zemědělství Petra Bendla, ani premiéra Petra Nečase. Informaci přinesla Česká televize s odvoláním na ministra Bendla.

Ministerstvo termín jmenování nového šéfa podniku, jemuž patří polovina lesů v zemi, předtím opakovaně posunulo, aniž by důvod blíže vysvětlilo. Do výběrového řízení, které ministerstvo vypsalo koncem loňského listopadu, se přihlásilo 25 lidí, počet uchazečů se postupně snížil na tři.

"Prostě jsem nebyl přesvědčený o tom, že někdo z nich může být generálním ředitelem," uvedl ve středu Bendl pro ČT ke komisí doporučeným kandidátům.

Ke konci listopadu 2012 rezignoval šéf Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Důvody své rezignace neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Bendla. Od loňského prosince řídí firmu dosavadní finanční ředitel Michal Gaube.

Ministerstvo nejprve uvádělo, že nového generálního ředitele LČR jmenuje do konce ledna 2013. Poté v pořadu České televize Otázky Václava Moravce počátkem února Bendl řekl, že by jej rád vybral do konce probíhajícího týdne a že ve hře zůstávají tři kandidáti. Následně tento krok sliboval po návratu premiéra Nečase z jednání o rozpočtu EU v Bruselu v půlce února.

"Ministr Bendl možná projevil vysokou míru loajality vůči zákulisním mocenským skupinám, v našich očích však totálně selhal a napomohl pokračující destabilizaci Lesů ČR i celého sektoru," uvedl dlouhodobý kritik lesnické politiky státu, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Bendl by podle něj měl okamžitě rezignovat. "Tedy dřív, než padne samotná vláda," dodal s tím, že výběrové řízení od počátku považoval za zmanipulované.

Kritici: Výběr nebyl transparentní

Na podle ní netransparentní výběrové řízení a nedodržování slíbených termínů vyhlášení vítěze opakovaně upozorňovala například také poslankyně za Věci veřejné Kateřina Klasnová. "Dnešní zpráva o zrušení řízení však indikuje pouze to, že ve vedení státního podniku i nadále zůstane Michal Gaube. Pravá ruka exředitele Sýkory a ekonomický ředitel státního podniku, což rozhodně není volba vhodná pro Lesy ČR," uvedla dnes Klasnová.

Ministerstvo by podle ní mělo urychleně vypsat nový tendr a v něm dodržovat stanovené termíny. Výběr by měl být navíc transparentní a ve výběrové komisi by měli zasedat nezávislí lesničtí odborníci, nikoliv například šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová.

Zveřejnění členů komise se ministerstvo dlouho bránilo. Minulý týden ČTK potvrdilo, že kromě Nagyové vybírali nejvhodnější kandidáty pro ministra čtyři vedoucí pracovníci z ministerstva a šéf dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník.

Protikorupční policie aktuálně vyšetřuje zakázky Lesů ČR na informační technologie, při nichž údajně vznikla škoda zhruba 350 milionů korun. Policisté případ prověřují pro podezření z trestných činů porušení povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti. Zatím policie v případu nikoho neobvinila, ani nezadržela.

 

Právě se děje

Další zprávy